Logga in

Sugproppar på solcellspanelerna – funkar det?

Publicerad
31 maj 2023, 05:30
| Uppdaterad
30 maj 2023

Med hjälp av sugproppar för fönsterglas fixar jag att lyfta panelerna själv. Smart tycker jag, men kan panelerna ta skada? Besiktningsmannen Richard Nyberg svarar.

Läs också:
Nästan alla solceller kan vara felinstallerade i Kalmar län

Solelskolan: ”Vill höja standarden i branschen”

Fråga:  Är det okej att sätta sugproppar på baksidan på solcellerna – sådana man bär fönsterglas med – för att lyfta dem fram till tegelliften? Då klarar man nämligen att bära dem på egen hand istället för att behöva vara två. 

Svar: Det här var ju uppfinningsrikt – men jag skulle säga nej. Om man trycker för hårt finns det risk för att sprickor kan uppstå. I tillverkarens anvisning brukar det stå att man ska vara två när man bär paneler. Det är ju även det en arbetsmiljöfråga: tunga lyft över 20-25 kilo ska man inte göra själv.