Logga in

”Missuppfattning att nya föreskriften innebär lättnader”

Publicerad
16 jan 2023, 07:45
| Uppdaterad
24 jan 2023

När krav har omvandlats till standard har vissa tolkat det som lättnader i Elsäk FS 2022:1, 2 och 3. Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin anser i stället att föreskriften tekniskt sett blivit strängare.

I  Elsäk FS 2022: 1, 2 och 3 som trädde i kraft 1 december har personsäkerhet och anläggningssäkerhet delats upp i två delar. För att hjälpa elektriker att tolka förändringarna lanserade Installatörsföretagen informationskonceptet Eva (Elsäkerhet vid arbete) som nu får sällskap av Adam (anläggning, dokumentation, ansvar och metod).

Läs också:
Krav på jordfelsbrytare – ”det har förekommit missförstånd”

Läs också:
Fyra svar om de nya föreskrifterna

– Vi ville samla alla våra verktyg och tjänster under paraply. Vi får en del frågor om både högt och lågt, bland annat vill en del veta hur de ska göra i övergångsperioden för att inte lägga pengar på sådant som inte behövs, säger Fredrik Byström Sjödin på Installatörsföretagen.

Vad finns det det för vanliga missförstånd?

– När Elsäkerhetsverket har städat upp och rensat i föreskrifterna och omvandlat delar till standard har en del uppfattat det som att det skett lättnader men rent tekniskt är det strängare, med exempelvis mer detaljer kring solcellsinstallation. Men vissa krav, som det på kompletterande skyddsutjämning i badrum, har tagits bort eftersom det var svårtolkat och tekniken sprungit förbi det, säger Fredrik Byström Sjödin.

 Vilka delar i Adam är mest användbara för elektriker?

– Hetast är nya reglerna om installationsteknik som kommer i år och som det kommer att bli mycket snack om.Vi jobbar också med en guide för egenkontroller som ska kunna användas i mobilen. Sedan har vi ansvarsfrågan med att upprätta rutiner för att kontrollera sin elanläggning, som mest innebär en ny affär för företagen.

Vad har du för råd till elektriker som är stressade över att missa viktiga förändringar?

– Läs på på vår hemsida och läs Elinstallatören.