Logga in

Asiatisk medaljfest? Visst, men glöm inte Alperna

Publicerad
1 nov 2017, 14:42

“Det florerar många berättelser om hur deras tävlande får träna på heltid i åratal och belönas med stora pengasummor när de får medalj.” Asiaterna vann Yrkes-VM, visst, men varför går det också bra för Alpländerna?

Vänner och bekanta ställer förvånade frågor när jag åker till Yrkes-VM i Abu Dhabi. De flesta hade aldrig hört talas om världsmästerskapet, som i år anordnades för 44:e gången. Inte heller vet de att Sverige har ett landslag med 27 unga tävlande i 26 olika yrkesgrenar.  Från servitris till svetsare – alla fantastiskt duktiga i sin nisch.

Elinstallatören var på plats i Abu Dhabi i mitten av oktober tillsammans med ett stor internationellt pressuppbåd och 130 000 besökare. Under fyra dagar följde vi Robin Stattin som tävlande i Elinstallation, Simon Franzén i Telekom och Johannes Johnsson i Industrial Control. Dessutom följde vi VVS-installatören Björn Landin, för vår systertidning VVS Forums räkning. Alla fyra gjorde beundransvärda insatser, och för Björn räckte prestationen ända till en bronsmedalj. Grattis! Björn Landin blev därmed den enda svensken på prispallen vid den högtidliga avslutningsceremonin på utomhusarenan Du.

”Schweiz kom på tredje plats när medaljerna räknades samman. Landet fick hela 20 medaljer, varav 11 guld. Även Österrike och Sydtyrolen ropades upp imponerande ofta vid prisutdelningen. Hur kan det komma sig?”

Desto fler medaljer gick till tävlande från asiatiska länder. Som vanligt. Kina låg i täten med 30 medaljer. Korea tog 24 stycken. Att asiatiska länder brukar placera sig i topp i Yrkes-VM har många förklaringar.  Det florerar många – mer eller mindre bekräftade – berättelser om hur deras tävlande får träna på heltid i åratal och belönas med stora pengasummor när de får medalj.

En annan mer närliggande region stack också ut: Alperna. Schweiz kom på tredje plats när medaljerna räknades samman. Landet fick hela 20 medaljer, varav 11 guld. Även Österrike och Sydtyrolen ropades upp imponerande ofta vid prisutdelningen. Hur kan det komma sig?

En förklaring som pekas ut är att alpländerna har yrkesutbildningar av mycket hög kvalitet. Ambitiösa teoristudier blandas med omfattande praktik både på skolor och på arbetsplatser. Samtidigt saknar utbildningssystemet återvändsgränder. Eleverna kan alltid söka sig vidare till en högre utbildning längre fram i livet. Yrkesutbildningarna har dessutom hög status och de sökande konkurrerar om platserna. Låter det lockande ur ett svenskt perspektiv? Målet för WorldSkills Sweden, som ansvarar för det svenska yrkeslandslagets deltagande, är just att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning.

Nästa vår arrangeras Yrkes-SM i Uppsala, och många av vinnarna där kommer att gå vidare till nästa Yrkes-VM. Vi ses i Kazan 2019!