Logga in

Kabeldragning i minusgrader: ”Jag har ’skitkalla’ händer”

Publicerad
15 jan 2024, 05:30
| Uppdaterad
14 jan 2024

Elektrikern Lars Blomkvist jobbar dagligen med lyktstolpar utomhus i alla väder. I december kontrollerade han nyinstallationer av belysningsstolpar, i 13 minusgrader. Ett krävande arbete där fingrarna sätts på prov.

Text

Elektrikern Lars Blomkvist jobbar dagligen med lyktstolpar utomhus, oavsett väder och temperatur. I december skulle nyinstallationer av belysningsstolpar i närheten av Bergshamraleden kontrolleras, i 13 minusgrader. 

Lars Blomkvists och Peter Bühlers tips att hålla sig varm på utomhusjobb i kylan:
5 hjälpmedel mot kylan på utomhusjobb 

Läs också:
Lönar det sig att sätta solcellerna på marken?

Inte det mest bekväma enligt honom, eftersom han står still för det mesta av tiden och inte kan arbeta med handskar alla gånger.

– Det värsta är händerna och fötterna. Alla är olika bra på att hantera kylan, och jag har ”skitkalla” händer. Om man har stått mycket med maskiner och bilar får man ofta sämre blodcirkulation och därav vita fingrar. 

– Man blir kall fort kan jag säga. Jag jobbar mycket i elljusspår också, vilket är det värsta man kan göra på vintertid. Då ska man traska i snön med en stege, säger Lars Blomkvist.

Det värsta jobbet enligt Lars Blomkvist är att jobba med tjocka kablar som ska böjas. För att göra det måste han därför värma upp kablarna med en gasolbrännare.

På facebook delade han en bild på hur det såg kopplingscentralen såg ut i en av stolparna. Något som många andra elektriker kände igen sig i. En av dem var elläraren Peter Bühler, som kommer ihåg besvären från sin tid som elektriker. 

– Det är väldigt svårt att jobba med vantar, eftersom att mycket av känslan sitter i fingertopparna. Beroende på vem man har som arbetsgivare är vissa schyssta och förstår att det är för kallt. Privatpersoner brukar förstå det och säga att vi får vänta några dagar, säger Peter Bühler.

Läs också:
6 skäl att sätta solceller på mark

Lars Blomkvist använder sig av tunna, elektriska värmehandskar för att kunna arbeta. Något han menar på att alla chefer bör införskaffa till sina anställda, för att arbetet ska gå fortare.

– Det skulle alla ha. Annars jobbar man mycket långsammare och chefen kan förlorar en-två dagar än vad det skulle kosta att köpa in varma grejer till sina anställda. Då blir de glada och  jobbar mycket fortare, säger Lars Blomkvist.