Logga in

5 hjälpmedel mot kylan på utomhusjobb 

Publicerad
15 jan 2024, 05:29
| Uppdaterad
14 jan 2024

Elektrikern Lars Blomkvist och elläraren Peter Bühler har båda erfarenhet av utomhusjobb i minusgrader. Här är deras bästa tips, bland annat några tekniska hjälpmedel.

Text

Läs också:
Kabeldragning i minusgrader: ”Jag har ’skitkalla’ händer”

Läs också:
Nytt smartahem-system: ”Energiövervakning på varje säkring”

1. Elektriska värmehandskar och värmesockor

–  Jag skyddar mig med elektriska värmesockor och elhandskar som går på batteri. Det är värmeslingor som ligger i vantarna och sockorna, så mina händer och fötter blir hur varma som helst. Fryser man kring fötterna fryser hela kroppen. Utan handskar måste man värma fingrarna var trettionde sekund när det är -20 och man jobbar långsammare. Dock kostar dessa en del pengar och man kan inte jobba i handskarna hela tiden, säger Lars Blomkvist.

2. Klä på dig ordentligt 

– Framför allt vill man ha varmt om fötterna. Kylan kommer från marken och kryper uppåt, så för mig har det varit otroligt viktigt att ha bra, isolerade kängor. Sedan handlar det om lager-på-lager-principen. Då ska det vara underställ, långkallingar, fleecetröja och en värmande jacka, säger Peter Bühler. 

3. Ta hjälp av infravärmare

–  En lösning jag brukar använda mig av när jag jobbar på höga master är att ta ut en infravärmare. Då har jag tagit en bräda och satt den fast på höghöjdslyftens korg och sedan monterat på infravärmaren och ett uttag. När man stoppar in uttaget i bilen får man ström upp till korgen, och jag har kunnat stå och jobba i 15 minus utan handskar och allt, säger Lars Blomkvist.

4. Använd handvärmare

– Något år har jag använt en typ av handvärmare som man knäcker och sedan avger den värme. Då har man den i fickan och kan värma händerna, säger Peter Bühler.

Läs också:
8 saker vi vet om ABB och Samsungs nya smartahem-system

5. Ha med något varm dricka

– Ta med dig en termos med någonting varmt att dricka. Då kan du sätta dig i exempelvis en bod och värma upp dig med en kopp varmt kaffe, säger Peter Bühler.