Logga in

Är du elektriker? var läkarens andra fråga

Publicerad
9 nov 2023, 09:29

”Bär färre verktyg så kanske det går över”, var beskedet Andreas Kvist fick av vården för fem år sedan. Men hur har det gått med domningen och stickningarna i låret?

Han har 6,5 kilo runt höften:
Hur många verktyg har du i bältet?

Smart avlastning:
Exoskelettet avlastar dina trötta axlar

Verktygsbältet och fickorna var sprängfyllda – och tunga – men seviceelektrikern Andreas Kvist – gjorde som många andra: Fortsatte att bära med sig allt han kunde tänkas behöva under dagen. Efter runt 15 år i yrket började han känna av stickningar och domningar i högra benet. Det dröjde ganska länge innan han bestämde sig för att gå till läkaren och kolla upp det.

– Man är ju kille och går inte runt och bryr sig, säger han.

Den första frågan som han fick av läkaren var om han var hantverkare och den andra om han var elektriker.

– De fattade direkt vad det handlade om så det är nog vanligt, säger han

Det visade sig att en nerv i ryggen hamnat i kläm på grund av att han burit på så många verktyg. Han fick rådet att sluta med det, något annat fanns inte att  göra. I bästa fall skulle känselbortfallet och stickningarna på utsidan av låret släppa med tiden. Men efter fem år har ingen förbättring skett.

– Jag vägde mina byxor som jag använde då – de vägde sju kilo. 

”Jag köpte byxor utan fickor så att jag inte skulle börja stoppa ner verktyg i dem igen.”

Andreas Kvist har tidigare testat verktygsväst med breda band  som han tycker är ”ganska vettigt”. Axelband till midjebältet funkade inte eftersom han fick jätteont i axlarna av banden när han jobbade på stegar. Efter läkarbesöket har han alla verktyg i en väska utom en skruvmejsel, kabelsax, tång och tumstock.

– Jag köpte byxor utan fickor så att jag inte skulle börja stoppa ner verktyg i dem igen. Man är ju vanemänniska, säger han.

Dagligen ser han andra elektriker med massor av verktyg i fickorna – stora sekatörer, avbitare, kabelsax, flera skruvmejslar och en massa annat. Vissa hänger dessutom på borrmaskiner i byxkrokar.

– Jag kan bara avråda och brukar föreslå elektriker som jag känner att sluta med det. Generationen elektriker som har gått i pension nu gick aldrig runt med massa verktyg i fickorna. Nu verkar det bara bli mer och mer. Det är så onödigt.

Läs också:
Så minskar du risken för vibrationsskador

Det domnade låret gör inte ont men det sticker till i det ibland.

– Det är ingen höjdare men gjort är gjort. Jag tror att man måste börja lära ut hur man ska bära verktyg i gymnasiet om det ska bli någon förändring. Jag ser inget annat sätt.