Logga in

Mycket talar emot att bygga om lysrörsarmatur för led

Publicerad
4 dec 2023, 06:28
| Uppdaterad
1 dec 2023

Under lysrörsutfasningen kan det vara lockande att bygga om armaturer för att klara led-lysrör. Men hur går det då med elsäkerheten? Elsäkerhetsexpert Joakim Grafström har svar. 

Text

I samband med lysrörsutfasningen finns det tre tillvägagångssätt när de gamla lysrören ska bytas ut. Att sätta in ett led-lysrör direkt i den gamla armaturen eller att bygga om armaturen för att anpassa den efter ett led-lysrör är två alternativ. Det tredje alternativet är att byta till en helt ny armatur.

Viktor Olssons bästa tips att ha med sig när lysrören ska bytas ut:
5 tips för att byta gamla lysrör mot led

Oavsett val av lösning gäller det att vara uppmärksam på säkerheten enligt Joakim Grafström, elsäkerhetsexpert på SEK svensk elstandard. 

Enligt honom ligger svårigheten i att veta om en ombyggnation är säker, eftersom det inte finns någon produktstandard för en ombyggd armatur. 

– När du är hos en kund och bygger om en armatur blir det en variant av en produkt, som då inte finns på marknaden. Då kan det tänkas att de administrativa kraven inte gäller, som säger att man ska ha tekniska underlag och CE-märkning. Men säkerhetskraven är likadana som om produkten finns på marknaden.

För att veta om den ombyggda armaturen håller säkerhetsmässigt krävs att man gör en provning i ett laboratorium.

– Det är väldigt bökigt att själv reda ut om den ombyggda armaturen är säker på plats som installatör och installationsföretag, särskilt när det gäller att verifiera EMC-egenskaperna. 

Här bygger företaget om gamla lysrörsarmaturer:
”Rekond kostar – fördelen är att återbruksmaterialet ofta är gratis”

Eftersom EMC inte går att verifiera på fältet rekommenderar Joakim Grafström att vända sig till tillverkaren av armaturen, för att kunna verifiera säkerheten. Det handlar om att ta reda på vad det är för fabrikat eller leverantör och ta reda på om det finns en form av konverteringssats eller ombyggnadskitt, för att kunna bygga om armaturen på ett säkert sätt. 

– Man måste gå på en rekommendation från någon som testat det,  ta saker som någon annan har gjort utredningar och kan verifiera säkerheten. Det är det bästa alternativet, eftersom man vet att det är testat. 

Om EMC:

EMC (Elektromagnetisk kompabilitet): är det tillstånd då olika elektriska produkter och elinstallationer fungerar tillsammans utan att störa varandra.