Logga in

Easees produktchef: ”Inte en quick-fix”

Publicerad
24 aug 2023, 09:25

Nya laddboxen Charge Lite är hårdvarumässigt identisk med de säljstoppade modellerna. Så vad skiljer dem då åt? Och hur ska någon våga installera den?

Från och med den 23 augusti har nu Easee en ny laddbox till försäljning i Sverige. Och även om den till det yttre ser identisk ut med de säljstoppade produkterna ”Home” och ”Charge”– är det här en box som ska klara Elsäkerhetsverkets krav. 

Läs också:
Easee – historien från marknadsledande till säljstopp

Sju saker vi vet om Charge Lite:
Easees nya laddbox kräver extern jordfelsbrytare

Så vad är då skillnaden?

– Det är helt identisk hårdvara som i Home och Charge. Den funktionalitet som ändrats ligger enbart i mjukvara. Installationsmässigt är skillnaden att det krävs en extern jordfelsbrytare, säger Caroline Vorpenes, produktchef på Easee, till Elinstallatören.

Men även om det då egentligen inte ”hänt” något i utvecklingsväg menar produktchefen att det här inte är någon frampressad modell enbart för att lösa marknadsproblemet i Sverige.

– Jag skulle inte kalla det här för en quick-fix. Nej, det tog ju sex månader att göra detta. Men det är mer än så. När vi hamnade i situationen i Sverige bestämde vi oss för att se över hela produktlinjen. Att titta på vilka produkter som passar på olika marknader. Redan då började vi vår analys och pratade med våra samarbetspartner, säger hon.

Den analysen landade i att man såg att snudd på inga kunder använde laddboxarnas maxkapacitet på 22 kW – faktum var att de flesta låg på effekter under 11 kW.

– Det vi såg var att lokalstyrning var något som många ville ha, vilket vi förvisso visste redan sedan tidigare. Då tog vi beslutet om att lansera en ny produktfamilj och börjar med Lite. 

Easee Charge Lite är alltså den nya produkten, men den ska enligt produktchefen inte ses som en ersättare till Home och Charge – nej snarare som ett lillasyskon.

– Home och Charge är fortsatt en del av Easees produktportfölj och vi förbereder oss för rättssaken i Sverige för att få säljförbudet upphävt. Vi har också dialog med ESV för att komma till rätta med de redan installerade laddarna – för att bevisa att de är säkra och det inte krävs några fysiska ändringar på Home och Charge.

På frågan om det är så att man, då testerna styrker Easees ståndpunkt om att extern jordfelsbrytare är överflödig, kommer att ta bort den är svaret nja.

– Tekniskt sett kan man det, men det beslutet har vi inte tagit ännu – det är en diskussion vi får ta senare, säger Caroline Vorpenes.

Vad är det då för volymer av Lite vi kan se i Sverige? Där svarar produktchefen att det får marknaden bestämma, men man har satt igång fabriken

– Laddaren lanseras i sex länder i dag och även om vi inte kan gå in på några exakta tal så har vi producerat 20 000 hittills och har plan på att producera 30 000 till. Sen får vi se hur försäljningen på de olika marknaderna går. 

Läs också:
Easee säger upp 200 och tar in stort lån för att överleva

Hur ska man då övertyga de som efter alla turer och skriver är skeptiska mot Easee? Caroline Vorpenes säger att det kommer att ta tid – men ska lösas genom öppenhet och kommunikation.

– Vi kommer fortsätta att skicka ut information om produkten och hur den testas. Det viktigaste för oss blir att bygga förtroende igen. Det kommer ta mycket tid och kräver mycket kommunikation för att installatörer och partners ska känna sig trygga med oss igen, säger Caroline Vorpenes.