Logga in

Elektriker, hur ser ni ut egentligen?

Publicerad
9 maj 2022, 08:07
| Uppdaterad
10 maj 2022

Funktion. Eller form. Eller form och funktion. Spelar det någon roll hur man ser ut på jobbet?

När Jens Pollack på Runnvika El i Falun ska åka ut på jobb, ofta inom nyproduktion av villor eller på Rotuppdrag hos privatkunder, tänker han inte bara på hur kläderna känns. Han vill att de ska se bra ut också.

Läs mer om arbetskläder:
Varseljackan kostar 32 000 – därför är arbetskläder lyxmode

Elektrikerna recenserar sina arbetskläder:
”Det är katastrof, tillverkarna har inte hängt med”

– För mig handlar det mest om att bära kläder som speglar en själv och hur man klär sig privat. Man har ju sina arbetskläder större delen av tiden och vill känna sig bekväm och trivas stilmässigt också, säger han. 

Som egenföretagare väljer han själv hur han ska se ut på jobbet, vilket förstås underlättar när man vill ha en personlig stil. Som hans:

– Den är streetinfluerad, lite amerikansk byggstil. Där kör de lite mer med jeans och flanellskjorta.

Plaggen han bär på arbetstid liknar de han har på fritiden. Så hur går han klädd?

– Just nu kör jag i stort sett bara på märket De Palma rakt av. Jag varierar mellan att ha väst och en tjockare jacka när det är kallare. Flanellskjortan trivs jag bra med, den är både varm och bekväm att jobba i och tålig dessutom. I arbetsbyxorna vill jag gärna ha lite stretch så att de är smidiga.

Han gillar inte neon och väljer kläder som oftast har mer naturliga färgtoner. Arbetshandskar är en prioritet och de har blivit mycket mer funktionella de senaste åren, säger han.

– Nu funkar det superbra att jobba på även med det minsta pillet. Jag kan öppna tejpkanten på rullen med handskarna och använda mobilen utan att behöva ta av dem.

(På vänster bild) Jens Pollack i Sievis “GT Roller High” arbetssko, hantverkarbyxan “Boss”, flanellskjortan “Buffalo”, västen “Factory” och mössan “Highland”, alla från märket De Palma. På händerna har han “TOP Connected” arbetshandske från Ten Protection. Foto: Per Eriksson.

Skorna hör till de största utgifterna i klädväg eftersom slitaget på dem är så kraftigt.

– De slits mycket på framdelen, tårna, när jag sitter på knä och går och klättrar mycket i dem. Jag lägger en hel del pengar på skor och letar efter sådana som är lite nedtonade färgmässigt. Många skor har annars ofta neon-kontrastsömmar. Nuförtiden finns jäkligt smidiga arbetsskor som ser ut som vanliga sneakers. På vintern kör jag kängor med stålhätta.

Shorts har han sällan eftersom han använder knäskydd som man stoppar in i långbyxorna. I övrigt är skyddskläder inte något han behöver tänka så mycket på. Han har inte den typ av uppdrag där han befinner sig på industrier eller ställs inför högspänning.

Jens Pollack säger att arbetskläderna kan spela roll för att visa vilken typ av yrkesman han vill vara.

– Jag vill gärna uppfattas som en person som bryr mig i alla fall lite om stil. Det går ihop med jobbet, man är lite säljare också i sin roll som elektriker och rådgivare om hur folk ska göra med sin belysning, säger han. 

För en egenföretagare som ofta har direktkontakt med kunder kan kläderna bli en del av profileringen och marknadsföringen av firman.

– När jag gör el i en nyproducerad villa är det en stor grej för kunden, som ofta vill kunna bolla alternativ med mig. Det är en kul del av jobbet att få vara lite rådgivande och inte bara gå in och dra lite kablar. Jag vill vara på tårna även med ny teknik och nya grejer på marknaden och ligga i framkant. Då är det kul att sticka ut stilmässigt också, säger han. 

Läs också:
Textila muskler ska bli framtidens arbetskläder

Han får ofta positiva kommentarer om sina jobbkläder. Det är lätt att se annorlunda ut i branschen. 

– Det räcker med att ta på sig ett par orangea byxor. 

Är klädstilen för elektriker, ursäkta, likriktad?

– Lite så även om det blivit bättre de senaste åren, det finns betydligt roligare grejer nu. Jag tycker att man ser mer utvecklade plagg där de tänkt igenom både form och funktion mer. Det finns bättre material med stretch och man ser på sömmar och skärningar att det jobbas mer på att passformen ska bli bra.