Logga in

Här är vinnarna i Svenska Ljuspriset

Publicerad
7 sep 2023, 10:57

I går avgjordes Svenska Ljuspriset. En av vinnarna, som vanligtvis jobbar i skymundan i privata hem, gladdes åt att äntligen få stå i rampljuset: ”Vi får aldrig visa något”.

Text

Under onsdagkvällen delades Svenska ljuspriset ut, tävlingen som korar de belysningsmässigt bästa byggprojekten i Sverige. Drottning Silvias konserthus gick ut som segrare i interiörklassen. 

Läs också:
Led-lister: Sex tips för innebelysningen

Läs också:
Belysning: 10 råd för badrummet, köket och kontoret

– Vi jobbar väldigt mycket med den här typen av produktioner, men åt privata hem där vi aldrig får visa något. Så nu känns det extra kul när vi får visa någonting som vi kan vara stolta över, säger Thomas Blomstedt, VD på Stockholms ­Elpartner, som var projektledare.

Thomas Blomstedt har dock varit med och vunnit tidigare
De blev svenska mästare i belysning

Segraren i exteriörklassen blev Riksdagen, där Anna Waernborg på Light ­Bureau var uppdragsansvarig i projektet. 

– Projektet har varit väldigt komplext, så det är roligt att det har fått vinna, säger Anna Waernborg.

Vinnare exteriört. Riksdagen, Stockholm. Foto: Light Bureau

Juryns motivering till Drottning Silvias konserthus: 

”I ljusets fokus står de unga musikaliska talangerna. Ljusdesignerna har haft absolut gehör för den organiska arkitekturen och de stora akustiska utmaningarna. Med enkel knapptryckning förvandlas rummet från ett standardiserat klassrum till en stilfullt ackompanjerad konsertsal.  Oavsett blickriktning upplevs en totalt bländfri ljusmiljö som uppfyller de mångfacetterade behoven. Ljussättningen ger en närmast himmelsk upplevelse till vilken de lysande gyllene trumpeterna sätter den magiska tonen.”

Juryns motivering till riksdagen: 

”Med ljus som arkitektoniskt verktyg har Svea rikes mest ikoniska byggnad mejslats fram. Dess monumentala arkitektur med kolonner, arkader och symboliska skulpturer har ljussatts på ett föredömligt sätt. Genom varsamt restaurerade belysningslösningar och specialanpassade armaturer har antikvariska och arkitektoniska värden bevarats och säkerhetsmässiga krav säkerställts. Byggnaden och dess närmiljö samspelar med stadslandskapet till en storslagen helhet. Demokratins hjärta slår slagkraftigt och Stockholms stadsliv pulserar.”

Svenska Ljuspriset

En årlig tävling som vill lyfta byggprojekt där ljus och belysning använts på ett speciellt fint sätt för att lyfta miljön och arkitekturen. Syftet är också att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Tävlingen har en lång ­tradition och årets tävlingsomgång är den 31:a i rad.