Logga in

Led-lister: Sex tips för innebelysningen

Publicerad
7 sep 2023, 06:00

Det är inte ovanligt att belysning i planeringsskedet bara är inritat som ”belysning” utan vidare förklaring. I dag är led-lister en populär lösning. Men hur lyckas man med dem i praktiken?

Mer känsla än kunskap, så beskrev experten Kristian Rehnström elektrikers angreppsvinkel på belysning. Och beskrivningen är träffande för det är inte helt enkelt att lyckas få till en riktigt bra belysning.
Några som däremot jobbar mycket med det och gärna delar med sig av resultatet är elfirman Elcåm i Sundsvall. Här är montörerna Jeremias Bringerud, Felicia Nordvall och William Schmidts tips på hur man kan angripa belysning.

Läs också:
Maxade lösningar i lyxvilla på Ekerö

Läs också:
”Bättre att de köper våra produkter än billigare grejer med sämre kvalitet”

1. Få in listen på ritningen

– Om det går, se till att det redan på ritbordet finns en plan om belysning med. Det är exempelvis snyggt att ha led-lister i fönstersmygen  innanför gardinen, men då ska man ju se till att ha snickaren med på det. För att göra det i efterhand, även om det går, blir inte lika snyggt, säger Jeremias Bringerud.

Att lägga LED-lister i exempelvis en garderob ger en stilren samt stämningsfull belysning.

2. Tänk på bländningen

Det är inte ovanligt att belysning i planeringsskedet bara är inritat som ”belysning”. Då gäller det att omsätta detta till verklighet – och då på rätt sätt. 

– Hur du placerar listen är viktigt ur flera aspekter. Ljuset får inte blända, då blir det snarare ett irritationsmoment än en bra belysning som höjer stämningen. Om man är osäker se till att testa genom att hålla upp listerna på den tänkta platsen, säger montör William Schmidt.

3. Snåla inte – kvalitet kostar

Visst kan det vara lockande att titta på mindre kostsamma produkter, men montörerna är rörande överens om att man inte ska vara dumsnål. Risken är bara att man får missnöjda kunder.

– Man kan inte ta det billigaste alternativet, satsa på kvalitet! Kvalitet och säkerhet går även hand i hand – särskilt om man exempelvis ska installera belysning med högre IP-klassning. Man får inte heller välja en list med för svagt ljus. Hellre ta en starkare som man kan dimmra ned, säger Jeremias Bringerud.

När man adderar belysning i exempelvis en trappa är det viktigt att listerna går att modifera.

4. Satsa på lister som går att modifiera

– Det ska vara klippbara lister, det är ett absolut måste, särskilt om man ska forma ljuset efter en möbel, nisch eller trappa. Det ska vara smidigt att jobba med och antingen ska den vara böjbar eller så ska det vara systemet där man kan köpa färdiga böjar, säger Felicia Nordvall

5. Lägg inte led-listen förrän i slutskedet

Led-lister är framtagna för att ge ljus, men inte synas – och en sak man enligt Jeremias Bringerud måste ta i beaktande är färgtemperaturen. 

– Det är skillnad på ljus och ljus, här måste man ta hänsyn till färg. Vi kör ofta mellan 2 700 och 3 000 K, men det beror lite på vad det är för färger runt omkring. Rådet är att förbereda allt innan installation, men att inte lägga själva led-listen förrän i slutskedet när vi vet alla parametrar. Det finns även de som går att modifiera från varmare till kallare ljus. 

Läs också:
”Om varenda buske blir upplyst förtas hela känslan”

6. Samspel med övriga ljuskällor

– Man måste ta hänsyn till övrig belysning så att man får en harmoniserande ljusbild. Fantasin är bra att utgå från, men man måste tänka på hur man monterar så att det inte blir dissonans och ljuset blir fel.

Det går att använda LED-lister som fasadbelysning, men de behöver kompletteras med andra armeturer för att resultatet ska bli bra.