Logga in

De blev svenska mästare i belysning

Publicerad
8 sep 2016, 14:46
| Uppdaterad
15 apr 2021

Elinstallationerna på spelföretaget Kings kontor i Stockholm, årets vinnare av prestigefulla Svenska Ljuspriset, gjordes av Stockholms Elpartner, som specialiserat sig på installation av modern trådlös elteknik och belysning.  

Patrik Trygg och Thomas Blomstedt är delägare på företaget, som också har 14 montörer. Patrik berättar att detta var ett projekt med ovanligt många tekniska utmaningar. Stockholms Elpartner ansvarade för installation av all belysning, styrsystem med KNX/DALI, integration med Crestron, ljudstyrningar samt installationer inom it, lås, larm och brandlarm, samtliga integrerade med belysningssystemet för olika funktioner.

”Som elinstallatörer vågar jag säga att vi är lite speciella då vi nästan uteslutande jobbar med installationer i stora VIP-bostäder och kontor.”

–  Till exempel är det ju en skog mitt i kontorslandskapet. Installationstiden var också extremt kort. Det finns inte heller några traditionella undertak utan man har använt en teknik som heter Spraytech, där man sprejar ljudabsorberande isolermassa direkt på taket. Tillsammans med heltäckande mattor ger det ett kontor med en fantastisk akustik.

Thomas Blomstedt berättar att man extra glada över att vara en del av det vinnande teamet bakom installationerna hos King. Det blir nämligen företagets första riktiga referensprojekt att visa upp, trots att de genomfört en rad komplicerade installationer tidigare.

– Som elinstallatörer vågar jag säga att vi är lite speciella då vi nästan uteslutande jobbar med installationer i stora VIP-bostäder och kontor med stort fokus på att anställda ska ha en inspirerande arbetsmiljö. Vi har hittills gjort 27 sådana installationer, men på grund av integriteten och säkerheten för dessa personer kan vi inte visa upp projekten för andra kunder.

Patrik Tryggs råd till andra elinstallatörer som vill bli framgångsrika inom belysning är att vara engagerad i allt från förstudie till avprovad anläggning, hitta nära samarbetspartners med rätt kompetenser, tillsammans med belysningsexperter och programmerare prova funktioner innan det är skarpt läge slutligen göra det enkelt för kunden att hantera.

–  Vi jobbar mycket och tätt med arkitekter och ljusdesigners. I detta projekt var det till exempel Adolfsson & Partners som stod för t.ex. den galna idéen med skogen mitt i kontoret.

–  Var inte rädd för ny teknik, men omge dig med rätt folk. Att jobba med belysning är väldigt kul eftersom resultatet är så effektfullt för kunden.