Logga in

Kan led-armaturer ta skada av att släckas ner?

Publicerad
14 okt 2022, 12:48

Led-armaturer förstörs av att stå strömlösa, det säger tekniska chefen i Kungsör i ett tv-inslag om hur kommunen ska kunna spara el. ”Trams” och ”helt befängt” skriver elektriker på Facebook. Men hur är det egentligen?

I Kungsör brottas kommunen på bred front mot elkostnaderna som har ökat drastiskt de senaste två åren. Bland åtgärderna fanns förslaget att släcka var tredje gatljus, men det ratades när kommunens tekniska chef konstaterade att led-armaturer förstörs av att stå strömlösa.

Askersund först ut med lösningen:
Lyktstolpen laddar elbilen – och installationen går snabbt

Största anläggningen i Europa:
Smart styrning avgjorde Salas ljusval

“Helt befängt”, “trams” var några av kommentarerna bland elektriker när nyhetsinslaget från Svt Västmanland spreds.
Tekniska chefen, Rune Larsen, säger att det var den informationen han fått av sin rådgivare  i kommunhuset.

– Jag tyckte det var lite tveksamt, men det huvudsakliga skälet att vi inte släcker ner är att det kräver för mycket arbete eftersom jobbet måste göras rent fysiskt av vår personal. Vi föreslår nu istället att vi ska snäppa upp takten med att byta ut belysningen mot led. Idag är gatubelysningen 30-35 procent led och resten högtrycksnatrium, säger han.

Hans Gyllner, Signify.

Men hur är det egentligen. Kan led-armaturer ta skada av att släckas ner?

– Nej, det stämmer inte. Det måste de har rört ihop på något sätt.  Alla ljuskällor klarar att tändas och släckas men med traditionell belysning kan det ibland vara en uppladdningstid på 5-10 minuter. Leddioder kan man slå på och av i princip hur mycker som helst, säger Hans Gyllner, försäljningschef på Signify, Sverige.

Däremot avråder han från att släcka ner delar av gatubelysningen, som vissa kommuner har gjort:
– Visst spar man en del energi men det är ingen bra idé eftersom det är en trafiksäkerhetsrisk. Släcker man ner delar av belysningen uppstår svarta fält som kan lura ögat. Då är det säkrare att släcka ner all belysning, men det slår mot tryggheten.

Så skiljer sig systemen
”Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop”

Hans Gyllner rekommenderar istället att man installerar smarta styrsystem för belysningen.

– Då kan man dimra och justera ljuset efter behov. Vid de riktiga peakarna när elen är som dyrast kan man då också dimma ner rejält och göra stora besparingar både för miljö och ekonomi.