Logga in

Belysning: 10 råd för badrummet, köket och kontoret

Publicerad
9 mar 2023, 09:36
| Uppdaterad
28 aug 2023

”Många elektriker går mer på känsla än kunskap”, säger belysningsexperten Kristian Renström. Men vad är skillnaden mellan att belysa rummet och att ljussätta det? Här är de vanligaste misstagen och konkreta råd om hur man kan lyckas med belysningen.

Allmän-, funktions- eller stämningsbelysning? Att få till rätt ljus är ingen lätt uppgift och för många elektriker är det dessutom svårt att para de senaste rekommendationerna med kunders önskemål och budget. Därtill är ljuslära och belysningsdesign inget som står på schemat i skolan, något som belysningsexperten Kristian Renström, som nu är aktuell med en ny bok, tycker är undermåligt.

Läs också:
”Inget trolleri bakom det, utan rent bondförnuft”

Läs också:
Från rampljuset till ljussättning

– Belysning är min huvudsyssla och varje sekund av min vakna tid handlar om belysning. Men så är det inte för elektriker och många gånger går de snarare på egen känsla eller kanske tips, än kunskap. Det innebär att man utför en uppgift som man inte är särskilt lämpad för – och det beror till stor del på att man inte fått det i sin utbildning, säger han.

Kristian Renström säger att han absolut stött på elektriker som är superintresserade och väldigt duktiga på belysning, men att på det stora hela är det många installatörer som begår kardinalfel och misstag.

– Jag tycker att det här borde vara en egen del i elektrikerutbildningen och jag tycker att det är lite undermåligt att det inte läggs mer kraft på den här punkten. 

Men vad är då de stora felen? Experten säger att det oftast handlar om att man inte har rätt utgångspunkt.

– Grunden och varifrån det praktiska planeringsarbetet ska utgå ifrån är människan i rummet. Men i de flesta fall är misstaget att man lyser upp rummet snarare än att ljussätta det. Får jag säga det så är den största boven i dag de 60×60-plattor som ofta sitter på kontor. De är billiga, superenkla att installera och lyser upp rummet, men har inget med rumsgestaltning att göra. Här handlar det bara om att göra det lätt för sig, säger han.

Klassiska 60×60-plattor på kontor ger ljus men inte bra arbetsbelysning

I många fall handlar dessa större belysningsbrister ofta om hur entreprenaden är utförd. Kristian Renström säger att ljusdesignern kanske har planerat för en sak, men under resans gång så har budgeten bantats och så har det slutat med enklast, billigast.

– Här är det ju inte elektrikerns fel att det blir en undermålig installation, utan då handlar det om att inköparen har snålat.

Just för att undvika risken att bli utmålad som inkompetent tycker Kristian Renström att det är viktigt att man som installatör är tydlig i kommunikationen med sin uppdragsgivare.

– En kund anlitar en elektriker, men många gånger tänker de även att de ska få tips på hur belysningen ska göras. För egen räkning är det då viktigt att kunna guida kunden på vägen. Ta med referensbilder, prata om vad för olika belysning som ska in i ett rum och hur olika rum används.

Belysningsexperten säger att en viktig vägledning för hur man ska ljussätta ett rum är vilken synuppgift som ska utföras.

– Planeringen börjar långt innan man står i rummet. Mitt råd är därför att ta med mycket bildmaterial för att vägleda kunden. Visa vad olika armaturer gör för jobb. Det behöver inte bli över-akademiskt, men man bör som elektriker kunna vägleda kunden. 

Bra belysning handlar om att anpassa ljuset efter synuppgiften

Ljussättningar som Kristian Renström lyfter fram man bör exemplifiera i bilder är indelade i tre kategorier. Allmänljus, arbetsplatsbelysning och stämningsljus.

– Allmänljuset är grunden i ett rum och är en form av bakgrundsbelysning. Sedan kommer den fokuserade arbetsplatsbelysningen och det kan exempelvis vara runt spegeln på en toalett, en läslampa vid en fåtölj eller en pendelarmatur vid skrivbordet. Sist, men inte minst kommer ”Play of brilliance” eller det vackra ljuset som egentligen inte behövs för synuppgiften.

Läs också:
Här måste ljusansvarige hålla huvudet kallt

– En trend kallas ”humancentric lightning” och är att man nu följer dygnsrytmen utomhus genom att färgförändra. För att få harmoni i detta har man ett varmt ljus på morgonen, kallare mitt på dagen för att återgå till varmare på kvällen: På så sätt härmar man de naturliga ljusskiftningarna inomhus

Rådet Kristian Renström har till de som vill lära sig mer är rakt och enkelt.

– Jag skulle säga så här. Lägg lite tid på Youtube och börja med att söka efter ljusdesign där. Det finns många duktiga personer som beskriver processen i olika situationer. Sen finns det ju lite läromedel att ta till sig i form av böcker

– Det viktiga är ju att se att det finns stort affärspotential att lära sig mer om ljus. Till en början kan man fråga om tips från armaturföretagen, och den är ofta kostnadsfri. Har man ett lite större projekt är det värt att ta någon timme och diskutera igenom belysningen med en ljusdesigner. Det kanske kostar 1200 – 1 300 kr men betalar igen sig mångfalt.

så ska du ljussätta badrum

  • I dagrum är det väldigt viktigt att ha en låg färgtemperatur och ljusnivå. Badrum kommer du ganska ofta från en mörk miljö. Därför ska grundinställningen vara varm och låg.
  • Ljuskällan bör vara väldigt avskärmad och exempelvis ska en downlight ha en djupare reflektor eller något avbländande – det ger bättre visuell kvalitet.
  • Har man en sminkspegel kanske man ska ha lite kallare färgtemperatur vid spegeln så att man kan se färgerna i sminket bättre.
  • Överlag behöver man inte ha så mycket ljus i taket. Och den takbelysning man har kan gärna vara smalstrålande och dessa kan man med fördel placera nära väggarna. 
  • Vid spegeln är frontljus viktigt och där kan man ha opal armatur eller ljus som kommer mer från sidorna. De färdigpaketerade lösningar som kommer med badrumsinredningen är inte alltid den bästa.

så ska du ljussätta kök

  • Tänk först och främst att ljuset från taket ska fungera som accentbelysning. Det ska ljussätta luckorna eller väggpartier. Därför ska de sättas så att de an ge tillräckligt bra ljus så att man ser in i skåpen. 
  • Sedan kommer arbetsbelysning och då pratar vi ledlister eller underskåpsbelysning. Men man ska tänka på att även sätta liknande även på de platser där du inte arbetar. Här är det även viktigt med att det är avbländat.
  • Tänk även på förskönande belysning. Finns det utrymme för något som bara bidrar till att ge vackert ljus?

så ska du ljussätta kontor

  • Försöka mota bort 60×60-plattorna. Jag tror att de är på väg bort och förmodligen kommer det inte vara allt för avlägset innan vi ser dem under kategorin ”icke rekommenderade”. Dock är det lite av ett moment-22 eftersom belysningsindustrin tjänar så mycket pengar på de här.
  • Försök få till linjära armaturer så man slipper få kontor med fläckig belysning som 60×60 är. Komplettera dessa med platsarmaturer. Tekniskt sett är det väldigt viktigt att man följer rekommendationen att få en armatur med lågt UGR-tal (17-19) som inte ger upphov till bländning.