Logga in

2 500 watt solceller hade kunnat vara patetiskt

Publicerad
11 sep 2023, 05:30

Band klipptes och långa tal hölls när Vattenfall lanserade sitt mikronät på Arholma. Men flera på invigningen undrade varför det var så lite solceller? Svaren de fick var otillfredställande. För samtalet borde inte ha handlat om solceller.

Övergången till ödrift på Vattenfalls pressträff var sömlös. Plötsligt kom inte kraften i en  högspänningskabel från land. Vattenfall hade gjort en mobilsajt som visualiserade att det nu var batterier på ön som matade elnätet där. Utan den hade ingen ens märkt att vi var i ödrift. 

Läs också:
Elbolag stoppar mikronät mellan fastigheter

Läs också:
Ludvika preppar för massivt elavbrott – med mikronät

Den smidiga övergången i sig är en bedrift. Dessutom är mikronätet beläget på en ö i Stockholms skärgård. Det här är unikt och svårt att lösa rent tekniskt. När skiftet mellan driftlägen sker behöver nätfrekvensen hållas inom 0,1 hertz från nätets 50 Hz. Men utmaningarna slutar inte där. När nätet matas från batterier blir kortslutningseffekten lägre. Det är ett problem eftersom säkringar behöver en viss kortslutningseffekt för att lösa ut. Att lösa den livsviktiga säkerheten är inte elteknik på grundnivå. Hur man gått till väga kan du läsa om i Marie Granmars reportage från Arholma.

Utan visualiseringen hade övergången till ödrift inte ens märkts. Foto: Henrik Sannesson

Men invigningen handlade inte om bedrifter inom elteknik. I stället snurrade Vattenfall in sig i diskussioner om solceller. Ingen blev imponerad av dem. Och de boende ställde frågor som fick otillfredställande svar. Varför nämnde man ens solcellerna? Varför hade man ens solceller? Själv reflekterade jag knappt över panelerna på taket till mikronätsstationen. Kanske för att jag förutsatte att det fanns en solcellspark i hagen runt kröken. Jag vet inte. Men jag ryckte till när Vattenfalls höjdare berättade att det är 2 500 watt installerad effekt. Var det ett skämt? Vad skulle de driva med det? Uppenbarligen inte de batterier som är kärnan i mikronätet. De laddas via kabeln från fastlandet. 

Mikronätet kan mata elkraft till Arholmas 60 fastboende i upp till två timmar vintertid. När vinterstormarna rasar över skärgården kommer batterierna att vara värda sin vikt i guld.

2 500 watt solceller hade kunnat vara patetiskt. Men solceller är värdelöst i en vinterstorm. Det gäller oavsett om det finns 2 500 watt på taket till en container eller 1 MW i en hage. Det borde Vattenfall ha pratat mer om. Den lilla solcellsanläggningen handlar mer om att studera dubbelriktad laddning. Den har inte en stor praktisk betydelse när matningen från land upphör mitt i vintern. 

Läs också:
Då blir det lönsamt med off grid i Sverige

Mikronätet på Arholma var mycket välkommet bland de boende. Flera berättade om strömavbrotten som är en del av livet på ön. Efter stormen Alfrida i januari 2019 blev många utan ström i flera veckor. Men mycket har ändrats efter det. Förstärkningar och nedgrävning av ledningar har gjort strömavbrotten färre. Och nu kommer dessutom mikronätet som en fin bonus. I stället för att elen plötsligt kapas mitt i vinterkylan får boende och företag andrum i upp till två timmar. Det kan vara livsviktigt i en krissituation.

Alla som bor i slutet av ett elnät, med matning från bara ett håll, kommer blicka mot Stockholms norra skärgård. De kommer fråga sina elnätsbolag: När får vi ett mikronät?