Logga in

”Vi litar på batteriet, men…”

Publicerad
28 sep 2023, 05:37
| Uppdaterad
27 sep 2023

Nilars batterier har läckt och brunnit. Ferroamp har slutat rekommendera dem. Och även Nilars nya batteri får en brasklapp från Enequis vd. Vem vill egentligen sätta ett Nilar-batteri i sitt garage? undrar Marie Granmar i ett perspektiv. 

Åtskilliga användare av Nilars hembatterier vittnar om allvarliga problem. Det handlar om läckage av ”vit massa” från battericeller, brister i kommunikationen från styrsystemet (BMS) som uppger att batteriet laddar ur nästan direkt – och i några fall bränder. 

”…Vi litar på batteriet, men är medvetna om att det krävs en intelligent styrning för att hantera det på rätt sätt.”

Håkan Svärd, vd Enequi

Många vill ha tekniken:
Villaägaren Roger skippar laddboxen – laddar Teslan med effektbalansering

Läs också:
Robert kör ödrift med Ferroamp: ”Min elräkning är på minus 6 500 kronor”

Den tidigare partnern Ferroamp, som kombinerat sin energihub med Nilars batterier, har dragit sig ur samarbetet. Under året har Ferroamp även gått ut med erbjudande till sina kunder om att bekosta arbetet med att byta till andra batterier.

Nilars kamp med kvalitetsproblem började redan 2021. Detta i kombination med brist på komponenter ledde till att 40 procent av personalen i Gävle-fabriken och kontoret i Täby varslades. Åtgärden var ett sätt att bromsa en eskalerande förlust på flera hundra miljoner kronor.

För att vända utvecklingen har Nilar gjort som innovationsbolag gör: Satsat på nyutveckling. Hösten 2022 berättade bolaget att det arbetade med en ny generation batterier, med teknik kallad Reox. Den gör det möjligt att fylla på batterierna med gas, och återställa dem till ursprunglig lagringskapacitet minst tre gånger.

En första order, om 800 batterier med mjukvara, gjordes av företaget Enequi för placering i energilagret Quipower storage hydride. Enligt Enequi fungerar även andra typer av batterier i energilagret.

Företagets vd säger att de aldrig haft några tillbud i sina anläggningar med de nya Nilar-batterierna – tack vare sättet Enequi styr och övervakar genom sin EMS. Övervakningen gör det möjligt att upptäcka tidigt om batteriet underpresterar och då åtgärda problemet direkt.

– Vårt erbjudande består både av litiumbatterier (från Sofar, reds anm) och nickelmetallhydridbatterier från Nilar där vi tror väldigt mycket på Reox2 som släpps under hösten. Vi litar på batteriet, men är medvetna om att det krävs en intelligent styrning för att hantera det på rätt sätt, säger Enequis vd Håkan Svärd.

Läs också:
”Min installatör var vansinnig”

Frågan är ändå vem som vill sätta ett Nilar-batteri i sitt garage i dag? Av de som köpte Nilar-batterier för ett par år sedan har många för länge sedan gett upp försöken att nå fram till kundtjänst – för att kanske, kanske få hjälp med reparation eller uppgradering. För dem återstår bara ett alternativ: En tur till återvinningsstationen.