Logga in

Kan det löna sig att lagra solel i sten?

Publicerad
21 nov 2023, 12:25

Solcellerna hettar upp sten som håller sig varm till vintern när huset ska värmas upp. Energilagret i Hackås i Jämtland verkar vara ett genidrag. Men vad kostar det? Den frågan fortsatte vi ställa under hela besöket.

Många journalister har besökt makarna Nordin fem mil söder om Östersund i höst. Deras uppfinning har placerat Hackås på kartan. Kenneth och Katarina Nordin driver ett företag tillsammans i hennes hemland Tjeckien. Här i Sverige bygger de vidare på sin egen uppfinning som kan komma att värma kalla Sverige med solceller mitt i vintern.

Läs också:
Sommarsol blir vintervärme med energilagring i makadam

Läs också:
Så ska Stirlingmotorn räddas från konkursen

Anläggningen består av värmestavar inbäddade i makadam. Under sommaren värmer el från solceller upp stentornet till 600 grader. När den bitande jämtländska kölden är som värst värmer stenen vatten som värmer huset. Och det går förstås att räkna ut hur mycket sten och solceller som behövs för att energin ska räcka hela vintern. I teorin. Just nu är anläggningen inte i gång.

Tre fjärdedelar av den energi som används i en villa går till värme och varmvatten. Tänk att kunna producera värmeenergi på sommaren från solceller och spara den till vintern. Det låter fantastiskt. Men jag är luttrad efter nio år på Elinstallatören. Teknikhistoriens soptipp är full av uppfinningar som haussats av sina skapare i tidningen. Här är några exempel:

För ett år sedan skrev vi om småskalig vindkraft. Problemet med den är att vindens kraft riskerar att slita ut mekaniken innan investeringen är intjänad. Ett annat exempel är hembatterier. Lyssnar man på marknadsföringen ska man spara sin egen solel från dagen då den produceras till kvällen när den behövs. Det låter logiskt och smart, men enligt våra beräkningar är det omöjligt att tjäna pengar på det eftersom batterierna bara håller för att cyklas 5-6000 gånger. Det gör varje kilowattimme som passerar batteriet mycket dyr. Ett tredje exempel är Gävleföretaget Inresols satsning på stirlingmotorn. Med bara ved som insats skulle den ge el och värme i hemmet. Men den gav knappt någon eleffekt och bolaget gick i konkurs. 

Att producera värmeenergi från solceller och sten är en bedrift. Men att göra det billigt kommer avgöra om tekniken ska ta över världen – eller göra Gävleföretagets stirlingmotor sällskap. Alla vill ha grön energi men ingen är beredd att betala extra. Priset per kilowattimme måste vara konkurrenskraftigt. 

Läs också:
Han gick off grid – för 3,8 miljoner

Paret Nordin har gått in med tiotals miljoner kronor i sin teknik och det är ingen slump att de bjuder in journalister just nu. För att göra prototypen till en produkt kommer de behöva mycket mer pengar.

Själv fortsatte jag att ställa samma frågor hela besöket igenom. Hur mycket solceller behövs? Hur mycket sten? Vad kostar anläggningen? Hur mycket energi stoppas in och hur mycket tas ut? När vi lämnar Hackås har jag fortfarande inte fått några svar.