Logga in

Elbolag stoppar mikronät mellan fastigheter

Publicerad
9 nov 2022, 14:57
| Uppdaterad
10 nov 2022

Ett helt år låg bondens 196 solpaneler och glänste på maskinhallstaket utan nytta medan elbolaget räknade vinsten. Nu väntar 50 projekt på besked från Energimarknadsinspektionen – för att elbolag säger nej till ny teknik som ska spara el. Det handlar om pengar. Förstås. Det skriver Lars-Göran Hedin i en kommentar.

Har Sverige gått och blivit en bananrepublik? Tja, ska man se till hur turerna går kring ny teknik och nya initiativ för att effektivisera vår elförbrukning så är det lätt att tro det. Vid årsskiftet fick Sverige nya regler kring nätkoncessioner. De var tänkta att underlätta för dem som vill dela energilagring och produktion av egen el inom eller mellan fastigheter. Men lagstiftarna slarvade med texten och uttryckte sig så luddigt att Energiföretagen tog chansen att fortsätta sitt motstånd mot alla initiativ som minskar deras intäkter.

Pausat möjligheten till intresseanmälningar:
Elbolagen som stänger dörren för nya solcellskunder

Vattenfalls Saira Alladin brinner för elektrifiering:
”Elnätet är föråldrat och lider av kapacitetsbrist”

Det har lett till att Energimarknadsinspektionen, Ei, nu har nästan 50 ärenden om så kallade bindande besked att ta ställning till. De är inlämnade av fastighetsägare och andra som vill skapa mikronät för att dela energi mellan hus och fastigheter. Med traditionell byråkratisk saktfärdighet – sägs väntetiden vara 12 månader innan Ei har bestämt sig för vad som står i lagtexten. 

Hos Örebrobostäder, Öbo, går Jonas Tannerstad och hans kollegor och gnisslar tänder över att deras nätbolag Eon inte gått med på byggandet av ett internt elnät i framtidsområdet Tamarinden. Och i Kalmar, läser vi i DN, är det en bostadsrättsförening som väntar på besked om sitt mikronät som ska möjliggöra för 97 lägenheter att dela på föreningens solel och spara pengar på gemensamt elabonnemang, med individuell elmätning. Där är det Kalmar Energi som satt sig på tvären – ett kommunalt energibolag.

För något år sedan besökte jag en lantbrukare utanför Örebro som inte heller var så glad på Eon. Han är ett gott exempel på hur långt tid det kan ta för ett nätbolag att installera ny mätare för elanslutningen. I hans fall tog det ett helt år innan Eon kom och bytte ut hans elmätare. Ett år då hans 196 solpaneler bara låg där och glänste på maskinhallstaket. Till sist fick han sin mätare, men däremot inte någon endaste förklaring från nätbolaget till varför anslutningen tagit så lång tid.

Ellevio, Eon och Vattenfall ger besked:
Så lång tid tar nätanslutningen att få

Hur kan det vara så här i en tid när alla behöver dra ett strå till stacken för att hushålla med elen och dela på resurserna i elnätet? Ja, det är inte svårt att räkna ut var skon klämmer – elnätsbolagen värjer sig mot tanken på lägre intäkter. De tycker inte att de tjänar tillräckligt i dessa tider när elpriserna nått rekordnivåer. Eon redovisade en vinst på 2,6 miljarder under årets tre första kvartal, Vattenfall 17 miljarder och Kalmar Energi plockade hem nästan 100 miljoner i vinst förra året, för att bara ta några exempel.

De här missförhållandena går ut över elabonnenterna men också över de elinstallatörer och andra som får vänta på att angelägna effektiviseringsprojekt kommer igång. Därför säger jag: ”Till skampålen med alla rövare i energi-Sverige!”

Visa inlägg

Krönika Lars-Göran Hedin:
”Kalkylen för solceller har ändrats dramatiskt i Sydsverige”

Krönika Lars-Göran Hedin:
Så mycket har vi sparat på våra solceller