Logga in

Svenska Ferroamp och Enequi satsar på mjukvara

Publicerad
28 aug 2023, 06:49
| Uppdaterad
25 aug 2023

Det finns två svenska tillverkare av lösningar för solceller och batterilager – Ferroamp och  Enequi. Båda pratar mycket hellre om smarta system än om produkter och hårdvara.

Enequi utvecklade först en egen hybridväxelriktare. Det har det svenska företaget slutat med. Nu sitter en kinesisk växelriktare i deras lösning. 

– Vi har tänkt om och hittat en partner i Sofar som är en av Kinas ledande tillverkare av växelriktare. De lyssnar på våra önskemål om olika anpassningar och vi har en konstruktiv dialog med dem, förklarar Håkan Svärd, vd för Enequi.

Läs också:
Fem råd: Välj växelriktare som proffsen

enequi var tidigt ute
”Det finns ­ingen motsvarande produkt på marknaden”

Håkan Svärd, vd, Enequi. Foto: Lars-Göran Hedin

Enequi paketerar sin lösning under namnet Qui Power och svarar själva för intelligensen i plattformen, via en enhet som kallas Qui Power Core som är en PLC-baserad styrenhet. Den är uppkopplad mot molnet där all data lagras och beräknas. 

– Vi talar numera alltmer om ”elkomfort” – att kunden ska slippa bry sig om tillgänglig kapacitet från nätet – och om olika medel att minska sina elräkningar, genom dynamisk effektbalansering, koppling till Nordpool och smart styrning ute i anläggningen, betonar Håkan Svärd.

Med Qui Power Node, en relänod kan Qui Power Core styra olika förbrukare eller grupper av förbrukare i anläggningen. 

– Det ger möjlighet att stänga av laster som getts lägre prioritet vid strömavbrott. Det kommer förbättra off grid-funktion vi har i vårt system. Noden har varit på gång länge men till hösten ska den vara klar, säger Håkan Svärd.

Intelligensen i Enequis system klarar numera koppling till Nordpools elpriser, lastbalansering med eller utan elbilsladdning, koppling till väderdata och optimalt utnyttjande av solpaneler och batterier.

”Det som krävs är ett ökat inslag av intelligens i systemen och att de bygger på öppna standarder där det är lätt att lägga till nya lösningar.”

Håkan svärd, enequi

– Vi har precis börjat titta på kopplingen till stödtjänster. Det gäller att använda energin på rätt sätt. Att inte behöva tumma på annan funktionalitet bara för att man vill göra sitt energilager tillgängligt för en aggregator, säger Håkan Svärd.

Mats Karlström, ansvarig affärsutveckling, Ferroamp.

Ferroamp har haft stora framgångar med sin Energy Hub, en hybridväxelriktare som har en unik funktion för fasbalansering. I de flesta fastigheter råder stor obalans mellan strömmarna i de olika faserna och genom att utjämna fördelningen med hjälp av Energy Hub kan man oftast minska storleken på huvudsäkringen och därmed minska sina elnätskostnader. Den möjligheten är sannolikt främsta förklaringen till att EnergyHub sålts i flera tusen exemplar så här långt.

– Vår lösning innebär att du kopplar samman solpaneler, batterilager och växelriktare via ett lokalt likströmsnät. Likströmsnätet ger oss möjligheter att koppla in ännu fler tekniska resurser i ett och samma system.  Till exempel olika batterier som kan samverka i samma system eller elbilsladdare som gör elbilen till en del av fastighetens elsystem, förklarar Mats Karlström, ansvarig för affärsutveckling på Ferroamp. Och fortsätter:

Fördelen med fasbalansering:
”I ett par extremfall har vi kunnat gå ner från 63 till 16 ampere”

ferroamp svarar
8 saker du behöver veta om likström

– Vi lägger också en stor del av våra utvecklingsresurser på att ta likströmsnätet och vår styrbarhet vidare för att möjliggöra lokala energigemenskaper där flera fastigheter delar på sina elresurser. Vi hör om allt fler elnätnoder som överbelastas av okontrollerad solproduktion. Risken är att solcellsboomen avstannar om vi inte bygger in smart styrning i våra fastigheter. Vi tror att regionala nätproblem kan adresseras via styrbara enheter hos abonnenterna. 

Möjligheten att styra värmepumpar och andra stora effektuttag via Ferroamps system är annat som företaget tittar på just nu. 

– Vår teknik är möjliggörande och vi jobbar på att ta fram en mängd funktioner som kan styras via API:er. Det kan vara väderdata, elspotpriser eller automatik för att vara med och stödja elnätet, preciserar Mats Karlström. 

”Vi vill ge kunden egen makt att välja de aggregatorer som kan leverera det mest intressanta erbjudandet. Mycket har förändrats under de senaste åren men det vi ser är bara början på en teknisk revolution.”

mats karlström, ferroamp

En del av det här kommer att erbjudas via mjukvaruuppgraderingar i befintliga system, annat ska realiseras i och med den nya generation av EnergyHub som Ferroamp har på gång.

– Med den nya generationen kommer också möjligheten att använda sin anläggning i off grid-läge, lovar Mats Karlström. 

Mycket talar för att solpaneler i kombination med energilagring, antingen i batterier eller via vätgasproduktion och bränsleceller är framtidens melodi, liksom kommande möjligheter att utnyttja elbilars batterier som en resurs i elnätet. Kanske blir någon av de här komponenterna standard i framtidens hus. Det menar åtminstone Håkan Svärd på Enequi:

– Det som krävs är ett ökat inslag av intelligens i systemen och att de bygger på öppna standarder där det är lätt att lägga till nya lösningar. Här får han medhåll av Mats Karlström på Ferroamp som delar med sig av sitt företags framtidsvision:

– Våra kunder ska kunna välja mellan vilka nyttor de vill ta del av, genom att själva ha tillgång till olika funktioner via öppna API:er. Vi vill ge kunden egen makt att välja de aggregatorer som kan leverera det mest intressanta erbjudandet. Mycket har förändrats under de senaste åren men det vi ser är bara början på en teknisk revolution, menar han.

api

  • Står för Application Programming Interface, en programvarulösning som används för att på ett formaliserat sätt överföra data fram och tillbaka mellan olika programvaror.