Logga in

Fem råd: Välj växelriktare som proffsen

Publicerad
28 aug 2023, 08:42
| Uppdaterad
8 sep 2023

Hallabro Elektriska har sålt hundratals solcellsanläggningar. Deras projektörer behandlar ett 40-tal förfrågningar samtidigt. Hur väljer man effektivt rätt växelriktare för anläggningen? Här är fem råd från proffsen.

På Hallabro Elektriska i Tingsryd sitter Björn Martinsson och Ulrik Widell och räknar på en förfrågan om en solanläggning med batterilager från en kund. De har vanan inne och tur är väl det. Det här är bara en av de 40-tal förfrågningar som ligger i deras inkorg just nu.

Trendspaning:
Svenska Ferroamp och Enequi satsar på mjukvara

– Intresset bara ökar. Vi har sålt ett par hundra anläggningar till kunder i södra Sverige, varav ett ökande antal är försedda med batterilager. I de fallen gäller det att tänka till i teknikvalet. Dels om vilken typ av batterier som är lämplig i det enskilda fallet, men framför allt kring valet av växelriktare, säger Björn Martinsson.

Ulrik Widell (till vänster) började med solanläggningar 2019 här på Hallabro, numera har han rätt bra koll på kundernas önskemål. Björn Martinsson är lite nyare i gården — han kom till Hallabro 2020 som nyutbildad ­solelstekniker på TUC i Jönköping. Foto: Lina Alriksson

Han sätter fingret på något som är ett dilemma för alla som projekterar solanläggningar idag – utbudet av växelriktare har vuxit sig brokigare med tiden. Hur gör man för att hitta rätt? Här är Björn Martinsson och Ulrik Widells fem viktigaste råd:

1. Ta reda på exakt vad kunden vill ha:

– De flesta vill ha hybridriktare, antingen för att installera batterier från början eller för att vara förberedda för en senare installation. Sedan är frågan hur stor anläggningen ska vara. Ska den klara av att driva fastigheten i öläge fullt ut eller bara klara backup vid strömavbrott. Kanske vill kunden kunna ansluta anläggningen till en aggregator som arbetar med stödtjänster till svenska kraftnät? Om så är fallet begränsas urvalet en del, förklarar Ulrik.

Drömmen om självförsörjning
Deras batterianläggning ger villan ödrift i tre dagar

För Hallabro Elektriskas del har önskemål om ödrift lett till att valet numera mest faller på växelriktare från Fronius, Victron och Enequi. Ferroamp, som företaget tidigare sålt väldigt mycket av, klarar ännu inte av den funktionaliteten.

– De har talat länge om att en ödriftlösning är på gång, men nu tycks de mest intressera sig för energigemenskaper och likströmsnät, suckar Björn Martinsson.

”Det gäller att ha klart för sig om det är en enklare och mer lätthanterlig arbetshäst kunden vill ha eller ett smart hjälpmedel med många möjligheter.”

björn martinsson

2. Välj ett fåtal fabrikat

På Energiföretagens ”Rikta rätt”-lista finns just nu 328 olika utföranden av hybridväxelriktare från ett 40-tal olika tillverkare. Listan, som finns på branschorganisationens hemsida, omfattar växelriktare som uppfyller rådande svenska standardkrav och nätägarnas tekniska krav. Men trots att utbudet är så stort anser Ulrik Widell att den smarta installatören väljer ett fåtal fabrikat att inrikta sig på.

– Som installatör vill du ha tid att lära dig tekniken och de olika installationskrav som gäller från tillverkarna. Det är viktigt för kunden att installationen blir optimal. Om du har investerat en kvarts miljon kronor i en solanläggning är det växelriktaren som viktigast. Den är lika viktig för prestandan som processorn i en laptop, framhåller han.

Läs också:
Stora skillnader mellan växelriktare som klarar batterier

3. Är enkelhet eller smarthet viktigast?

– Det gäller att ha klart för sig om det är en enklare och mer lätthanterlig arbetshäst kunden vill ha eller ett smart hjälpmedel med många möjligheter, poängterar Björn Martinsson. I det senare fallet är möjligheten till mjukvaruuppgraderingar en viktig faktor som förutom att de gör det möjligt att hålla tekniken så modern som möjligt också kan ge möjligheter för installatören att knyta kunden till sig via serviceavtal.

4. Bruksanvisning på svenska

– Manualer, märkning och installationsanvisningar måste vara på svenska. Där kan det vara lite si och så med utländska produkter och framför allt då de kinesiska, säger Ulrik Widell.

Demoanläggningen, eller energibersån, som Hallabro el kallar den. Foto: Lina Alriksson

FAKTA DEMOANLÄGGNINGEN:

  • Demoanläggningen – eller ”energibersån” som Hallabro döpte den till – har ett drygt 50-tal solpaneler och Ferroamps Energy Hub med tillhörande Nilarbatteri. Vindkraften kommer från två Wind Force-snurror på respektive 1 och 2 kW. De ger ström via separata inverters.
  • – Vi valde Ferroamp för att det var ett svenskt fabrikat och därför att det inte fanns så mycket att välja på om man ville ha en hybridväxelriktare som kan hantera AC och DC i båda riktningarna, konstaterar Björn Martinsson.

5. AC och DC i båda riktningarna

När Björn Martinsson kom till Hallabro Elektriska för ett par år sedan föreslog han att firman skulle bygga sin egen demoanläggning. Redan fanns en intern diskussion på företaget om helhetslösningar för energiproduktion med sol, vind och batterier. Björn Martinsson fick gehör från vd Emma Elheim och demoanläggningen byggdes. Då, för några år sedan, fanns inte så många val för den som ville ha AC och DC i båda riktningar. Valet föll på Ferroamps Energy Hub med tillhörande Nilarbatteri. 

– I dag finns det väldigt mycket mer att välja på, men fortfarande är det en sak som fattas – hybridväxelriktare som klarar el från både sol och vind, konstaterar Björn Martinsson.