Logga in

Balkong-el: ”Finns det inte fixar man det själv”

Publicerad
15 maj 2023, 10:09

Förlängningssladd ut i regnet från ett ojordat uttag i vardagsrummet. Det låter korkat men är vanligt. Elinstallatören Henrik Ohlsson har sett allt i hemmafix-väg på balkonger. Han hjälper kunderna att få säker el utomhus.

Så gör du rätt
Ånej, kunden vill ha trädgårdsbelysning…

Expertfrågan
Får jag välja IP20 på inglasade balkongen?

Förlängningskablar från ojordade uttag som dras genom fönster och dörrar och material som inte tål UV-ljus. Henrik Ohlsson har sett det mesta i hemmafix-väg på balkonger, varav en del lösningar är som “tickande bomber”. Till exempel i 60-talslägenheter som saknar jordfelsbrytare i vardagsrummet, där förlängningssladden ofta dras ifrån, om balkongen saknar uttag.

– Alla vill ha el på balkongen för belysning och annat och finns det inte sådan så fixar man det själv, säger han.

Jobbet innebär en hel del knästående. Foto: Maria Nöjd.

Sedan 2006 samarbetar han med balkongföretaget Balco. Han har rest runt och installerat el på balkonger i Skellefteå, Borlänge och Stockholm. Nu är han på plats i Göteborg där 370 nya balkonger ska utrustas med säker el. När det är klart står en bostadsrättsförening i Karlskoga på tur. 

Vad balkongerna utrustas med väljer föreningarna själva – dimbara ledstrippar eller  downlights med trådlösa tryckknappar från Plejd eller enklare, billigare lösningar.

– Många bostadsrättsföreningar har insett att det är bra att ta med elinstallationer direkt i renoveringsprojektet. Förutom att det är säkrare blir det billigare än att köpa in tjänsten  i efterhand och ger en snyggare och mer enhetlig belysning i området, säger Henrik Ohlsson.



Det är ångande varmt på den ombyggda, inglasade balkongen i Kortedala där Henrik Ohlsson  monterar bort gamla uttag och installerar nya åt en äldre dam.

– När det är fem grader ute kan det bli 35 grader på en inglasad balkong. Men det är värre på vintern då det är riktigt kallt, då är det svårt att klä sig rätt, säger han.

”Fördelen med balkonguppdragen är att det blir stora volymer”

Henrik Ohlsson. Foto: Maria Nöjd.

Jobbet sliter också en del på knäna eftersom de flesta momenten görs knästående.Han hinner med ungefär tio balkonger per dag under de tre veckor som han är på plats.

– Det kan bli lite monotont, men jag gör andra jobb också mellan de här uppdragen, som solcellsinstallationer och laddstationer. Fördelen med balkonguppdragen är att det blir stora volymer. Och det är roligt att resultatet blir så snyggt.

När Henrik Ohlsson gör balkongprojekten bor han på hotell och har den nya elbilen som rullande kontor. Materialet och verktygen ryms i en låda på pirran som han drar upp och ner i de hisslösa portuppgångarna som han jobbar i nu.

– Det går bra, den är inte så tung som den ser ut och så får jag motion.

Allt material finns på pirran som Henrik Ohlsson drar upp och ner för trapporna mellan lägenheterna. Foto: Maria Nöjd,

Den största utmaningen är de boende, säger han, och berättar att han aldrig vet vad som väntar bakom dörren. Ibland har han sett riktig misär och till och med inte kunnat göra jobbet. Det kan kännas tungt. Men de flesta är trevliga och många sällskapssjuka, som damen vi är hos nu, som snart ska fylla hundra, berättar hon.

Läs också:
”Linda ljusslingorna runt glitter för att undvika sladdtrassel”

En annan utmaning är att det är ganska klent urval av elprodukter för balkonger, som helst ska vara 230 volt.

– Jag håller alltid ögonen öppna för nya bra och enkla lösningar. Det är det som är det roligaste med mitt jobb, att försöka göra så bra och enkla lösningar som möjligt.

Henrik Ohlsson

Gör: Driver egna företaget Henriks Elservice i Värmland AB och är en av två moderatorer för Facebookgruppen Elfel.
Ålder: 53 år.
Bor: Karlstad
Familj: Sambo och barn.
Fritid: Befäl i hemvärnet, Värmlandlandsbataljonen och båtturer på Vänern.