Logga in

”Linda ljusslingorna runt glitter för att undvika sladdtrassel”

Publicerad
15 dec 2021, 08:25

Hallå där Patrik Rudqvist som har ultrapyntat sin balkong. Han har dessutom bästa tipset någonsin till alla som blir tokiga så här års på trassliga ljusslingor. Men hur har han löst elen egentligen?

Hur kom du på den här idén?

– Jag var utbytesstudent i USA 2000, där pyntar ju alla sina villor helt galet. Det stod i tidningen var de mest pyntade villorna fanns och jag och min värdfamilj åkte runt och tittade. Det var där någonstans som det började, men nu har det exploderat och blivit mer och mer.

Mer om julbelysning
”I år har jag 32 043 lampor på tomten”

Bra att veta:
Så installerar du utebelysning som inte bländar

Hur många år har du kört?

– Det här blir fjärde julen, men jag har utökat till fler säsonger och även kört påsk, Pride och halloween.

Det lär ta en del tid?

– Ja, julballen tar mycket tid med alla kablar som ska fungera och dras och kopplas.

Patrik Rudqvist. Foto: David Lagerlöf

Ja, apropå kablar – hur löser du egentligen elsituationen?

– Jag har anlitat elektriker som satte upp fyra uttag på balkongen. Sedan har jag löst det med 20 grendosor med fyra uttag i varje som jag kopplar från de fyra uttagen utomhus. Även fast allt har rätt IP-klassning för utomhusbruk är jag är noga med att täcka över så att det inte står i regn, snö och blåst. Jag har lådor med lock och hål i sidorna som jag kan dra kablar från. Sedan har jag också skruvat upp en ställning som uttagen hänger från. Det är inte bra att grenuttagen ligger i snö.

Uttagen hänger från en ställning.

Elräkningen då?

– Jag vet inte exakt hur många ljusslingor jag har, men när jag kollade elräkningen förra året blev det bara 100 kr mer. Allt är ju LED och det drar väldigt lite. I år blir det lite mer för jag har uttökat, men är jag noga med att köpa grön el.

Vad säger grannarna?

– Det är inga problem. När jag är ute och grejar på balkongen är det många som gör tummen upp, det är så kul och jag blir så glad.

guide till dig som installerar utomhusbelysning
Enheterna du behöver hålla koll på för att lysa upp höstmörkret

Du tände balkongen på lördagen före första advent?

– Ja, och tack vare ett fjärrstyrt uttag kunde jag vara med ner nere på gatan och tända. Sedan låter jag det vara på dygnet runt.

Vill du se ännu fler bilder från Patriks balkong, som finns på St Eriksgatan i Stockholm, kolla in hans instagramkonto @julballen.

Patriks bästa Tips till andra som vill julpimpa sin balkong

• Köp ny belysning efter jul på rea.

• Jag lindar ljusslingorna runt glitter innan jag hänger upp dem. Jag brukar köpa två meters lite tjockare girlanger. Det blir snyggare och dessutom minskar det sladdtrasslet eftersom när jag tar ner slingorna låter jag glittret sitta kvar och det går lätt att lägga ner i lådor. Annars blir det ett helvete med bara massa sladdar.

• För att hålla koll på vilken slinga som hör till vilken transformator har jag märkt upp alla med dynamomärkning. Så det kan sitta en lapp på en slinga med 31 volt 6 watt och så samma på transformatorn. Det brukar sitta en lapp på, men den åker ofta av.

• Jag förstärker alla stickkontakter med elttejp eftersom de är lätt att de går sönder när man år efter år sätter i och drar ur dem. Då håller de mycket bättre.