Logga in

Får jag välja IP20 på inglasade balkongen?

Publicerad
12 maj 2020, 12:02
| Uppdaterad
24 mar 2021

Fråga: Vad är det för IP-klass som gäller i ett uterum?

Svar: Med uterum antar jag att du menar ett inglasat uterum eller inglasad balkong. De här utrymmena klassas oftast som torra eftersom elinstallationen normalt sett inte utsätts för fukt eller vatten på grund av regn och vind. Men som alltid ska en riskbedömning göras.

Mer Fråga Cecilia
Hur nära handfatet får jag sätta uttaget?

Inte på jorden:
Är det ok att PEN-­ledare går in på N-skenan?

Om det blir imma eller vattendroppar på elmaterielet i uterummet så klassas utrymmet inte längre som torrt. Då behövs högre IP-klass än IP20. Beroende på vad du kommer fram till i din riskbedömning krävs alltså olika kapslingsklasser. I Elinstallationsreglerna 4364000 kapitel 750 ges riktlinjer för elinstallationer i torra, icke brandfarliga utrymmen och i kapitel 751 ges riktlinjer kring elinstallationer i fuktiga och våta utrymmen samt elinstallationer utomhus.

har du en FRÅGA TILL CECILIA AXELSSON?

Mejla din fråga direkt till cecilia.axelsson@potentiale.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag. Insända bidrag kan publiceras anonymt.