Logga in

Ånej, kunden vill ha trädgårdsbelysning…

Publicerad
9 aug 2022, 09:53

Lugn, bara lugn! Här går vi igenom kabeldragning, åskskydd, provbelysning och tre andra konkreta saker du behöver tänka på när du ska fixa elen i din första trädgård.

Patrik Hedlund.

Patrik Hedlund, serviceelektriker på Bravida i Hudiksvall, gjorde sin första trädgårdsbelysning för två år sedan. Både han och kunden blev jättenöjda med resultatet – och Patrik Hedlund lärde sig massor.

Här delar han med sig av sina bästa tips.

Läs artikeln om Patrik Hedlunds trädgårdsbelysning:
”Om varenda buske blir upplyst förtas hela känslan”

Läs också:
4 saker du måste veta om biledare

1. Överbelys inte

Lägger du en jämn ljusmatta över hela trädgården förtas hela känslan. Försök att skapa en kontrast mellan ljus och mörker och framhäv utvalda föremål, som en fin sten, en buske, ett litet träd.

Skapa gärna grupper genom att belysa exempelvis ett träd och några buskar tillsammans. Det blir snyggare än att belysa varje buske i rad.

2. Provbelys tillsammans med kunden

Ska du göra en trädgårdsbelysning för tiotusentalskronor kan det vara väl värt att åka ut till trädgården en kväll innan du drar igång installationsarbetet. Ta med några olika typer av spottar och gå runt tillsammans med kunden och provbelys med olika effekt och belysningsvinkel.

3. Variera belysningen

Börja med att planera var i trädgården det behövs funktionsbelysning. Välj sedan vad som ska prydas med dekorationsljus. Och kör inte samma spot överallt bara för att det är enkelt. Låt istället flera olika armaturer, pollare och ledstrips komplettera varandra.

Fundera även på färgtemperatur. Vill du skapa en enhetlig känsla i hela trädgården med samma färgtemperatur? Eller skapa kontraster med kallare ljus på exempelvis en vattenyta?

4. Dra inte kabelrör kors och tvärs

Planera kabeldragningen och lägg inte ett spindelnät under hela gräsmattan. Dra istället markrör till ett antal spridningspunkter med varsin större kopplingsdosa eller 4-vägs markskarv, där armaturerna kan anslutas.

Visst kan man förlägga kabel direkt i backen om det är rätt typ. Men svart kabel i brun jord är svår att se för den som sätter spaden i backen i framtiden. Ett gult kabelrör både syns och ger skydd. Lägg om möjligt kabelrören en halvmeter djupt och anslutningskablarna åtminstone några decimeter ner.

5. Tänk på åskskydd

Att skydda utebelysningen med jordfelsbrytare är självklart. Men fundera på om du även borde installera åskskydd. Särskilt om tomten är högt belägen och har höga träd. Patrik Hedlund har själv varit med om att åskan slog ner i ett träd på tomten, gick via utebelysningen in i  huset och slog sönder elcentralen.

Quiz:
Kan du installera åskskydd?

6. Ta chansen!

Tänk inte ”det där kan jag inte” om kunden ber dig att installera trädgårdsbelysning. Ta chansen att förkovra dig!  På belysningsföretagens sajter hittar du inspirationsbilder såväl som tips och trix för installationen. Och på olika forum som Fluxio* kan du se hur andra elektriker har gjort.

Kör bara kör!

 * Patrik Hedlund är administratör i Facebookgruppen Fluxio – fritt elforum.