Logga in

Behövs skyddsjord till växelriktaren?

Publicerad
5 apr 2023, 10:13

Vissa menar att det räcker med jord i kabeln som är ansluten internt i växelriktarens chassi. Stämmer det?

I Facebookgruppen Solceller & Solenergi berättas att en firma som monterat en växelriktare sagt att det inte behövdes extra jordkabel till chassit. Det får kritik av flera kommentatorer som menar att skyddsjord ska monteras från anslutningen i växelriktaren till överspänningsskydden.

Undvik detta:
Mardrömsinstallation – och samma firma satte upp solceller på 13 grannhus

Läs också:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras

Så här skriver en kommentator: ”Min uppfattning av elinstallationsreglerna, kapitel 534 och 542, är att det handlar om jord – inte entydigt specificerad typ. Överspänningsskydden i växelriktare ansluts till skyddsjord enligt Huaweis manual (PE). En förklaring till det kan vara att funktionen inte bara är överspänningsskydd utan även personskydd. Oavsett så ansluts både skydds- och funktionsjord till huvudjordskenan (kapitel 542.4.1).”

Andra menar att det räcker med skyddsjorden i kabeln som är ansluten internt till växelriktarens chassi. Men det stämmer bara ibland.

Fråga:

Vad är det som gäller?

Svar:

– Om kabeln är mer än tio meter lång inomhus säger elinstallationsreglerna att det ska finnas överspänningsskydd. I de fall tillverkaren menar att det inte behövs får man lita på att produkten uppfyller kraven. Det kan också vara bra att läsa paragraf 4.3.4, om när det är okej att utelämna överspänningsskydd, säger Richard Nyberg, elingenjör SBR hos Nybergs Elkonsult.

Mer tips:
Solceller och åska – 6 saker du behöver veta