Logga in

Nytt smartahem-system: ”Energiövervakning på varje säkring”

Publicerad
11 jan 2024, 07:00

När gamla ABB free@home paras ihop med Samsungs Smart Things kan allt ifrån elbilen till belysningen styras i samma app. Enkelt för användaren, men hur är det att installera?

På två veckor uppgraderade montören Fredrik Lindström från PLW och hans kollegor installationen i det nya parhuset i Åkersberga.

”Det var kul att se alla nya ABB-prylar, till exempel energiövervakningen som möjliggör övervakning på varje säkring.”

fredrik lindström, plw

Längre reportage:
8 saker vi vet om ABB och Samsungs nya smartahem-system

Läs också:
6 smarta hem-system du bör ha koll på

De satte in ny elcentral, elbilsladdare och växelriktare samt drog buss- och nätverkskabel i husets befintliga kanalisation. Allt som behövdes för att göra detta till ett av Sveriges smartaste småhus.

– Det var kul att se alla nya ABB-prylar, till exempel energiövervakningen som möjliggör övervakning på varje säkring, säger Fredrik Lindström.

Han tycker att installationen av de komponenterna var smidig, eftersom det endast går en flatkabel över varje säkring. Den nya modulen sitter bakom fasskenan.

I övrigt var installationsarbetet ungefär som ett vanligt rot-jobb utan åverkan på väggar, menar han. En del apparater behövde ny kabel – som dörrklockan med kamera, diverse displayer och en luftgivare. En del komponenter, exempelvis tryckknappar, kan kommunicera trådlöst.

Läs också:
”Det jag lärt mig har gjort mig väldigt oroad”

Innan de två veckorna var till ända hade ABB också programmerat det nya systemet.