Logga in

Vechicle to grid bättre affär än batterilager för vingården

Publicerad
25 sep 2023, 05:31
| Uppdaterad
27 sep 2023

AI-solceller, tröga värmepumpar och fyra andra lösningar för att kapa effektopparna på spaanläggningen.

Effektjakt på Ästad Vingård:

Konsultens hemmafix:
Fem råd för att dra stigare i sopnedkast

Tekniskt ”ekosystem” med molnstyrning

Ordning i skåpen. Foto: Malin Arnesson.

All teknik på Ästad Vingård är sammankopplad i ett och samma system för styrning och övervakning där alla enheter kommunicerar med varandra. Systemet larmar direkt om något inte fungerar.
– Styrningen är det som betyder mest för att få ner energianvändningen och undvika toppeffektuttag. Det är som ett mixerbord som man kan labba med för att flytta effekten mellan olika enheter, säger Bjarne Johansson på SI.

AI-styrda solceller

Bjarne Johansson och Daniel Carlsson vid solcellsanläggningen. Foto: Malin Arnesson.

Solcellsanläggningen som sattes i drift 2021 producerar 500 000 kWh per år, ungefär en tredjedel av elen som Ästad Vingård använder. Produktionen kan förutses med SMHI:s solprognos som tillsammans med Nordspots elpriser reglerar när elen ska matas ut till laddboxarna på parkeringsplatsen.

– Jag hade tur och köpte anläggningen vid rätt tillfälle, till ett bra pris under gränsen för beskattning. Den kommer att vara återbetald på två år, säger Daniel Carlsson, vd på Ästad Vingård.

Smarta bergvärmepumpar 

Daniel Carlsson och Bjarne Johansson i undercentralen på växthusrestaurangen. Foto Malin Arnesson.

Bergvärmepumparna från Thermia kommunicerar med systemet och ger utöver värme även frikyla från borrhålen. 

– Vi utnyttjar värmepumparnas tröghet för att motverka effekttoppar. De kan slås av två timmar utan att gästerna märker av det, säger Bjarne Johansson.

I dag finns 12 värmepumpar på Ästad Vingård men målet är att all flis ska konverteras när det finns tillräckligt med effekt.

Rejäl laddpark – redo för Vehicle to grid

V2G är mer lönsamt än batterilager på Ästad Vingård. Foto: Malin Arnesson.

På parkeringen är 100 laddboxar av märket Alfen, med tvåvägskommunikation, installerade, som är förberedda för Vehicle to Grid, V2G. Med V2G, blir det möjligt att använda bilbatterierna som ellager.
I dag är bara 20 av boxarna i drift med de övriga kan kopplas upp på fem minuter vid behov. Daniel Carlsson hoppas att infrastrukturen för Vehicle to Grid ska finnas om ett år.

– Jag har tittat på batterilager och kommit fram till att det här är en bättre affär för oss, säger han.

Rätt dimensionering

Restaurang Äng. Foto: Malin Arnesson.

Överdimensionering belastar nätet i onödan och leder till onödiga materialkostnader, som dyr koppar.

– Jag såg till exempel att vi behövde ungefär 25 procent av den elservis som beräkningarna visade till köket i vår nya restaurangbyggnad, säger Daniel Carlsson.

Läs också:
conny-ryk-vestum

Poolerna värms och renas efter behov

Ekodrift av poolerna innebär att temperaturen och vattenreningen regleras efter antalet användare. Det leder till minskad energianvändning och minimerad kemikalieanvändning.