Logga in

Hovrätten avgjorde ”datanördens” strypta elförbrukning

Publicerad
28 nov 2022, 05:25
| Uppdaterad
25 nov 2022

Karlstad kommun ströp elen i en enrummare där en man använt lika mycket ström som tre eluppvärmda villor. Mannen som ansåg sig ha blivit “i det närmaste strömlös” krävde kommunen på 1,1 miljoner kronor.

Kommunen bytte elanläggning och installerade säkringar med låga amperetal i den 55-årige mannens lägenhet, för att sänka hans elförbrukning. Trots det låg förbrukningen sex gånger högre än normalt, men mannen ansåg att han blivit “i det närmaste strömlös”.

Läs också:
Mysteriet med datanörden och den extrema elförbrukningen

Läs också:
Lekmans elinstallationer inte fel enligt hovrätten

Han tog ärendet först till hyresnämnden och därefter till Svea hovrätt. Han krävde att strömmen skulle återställas för att göra lägenheten ”fullt brukbar”, och hävdade att han varken kunnat laga mat eller titta på TV. Mannen begärde också 1 125 000 kronor i ersättning för elektronisk utrustning, som han menar hade förstörts av att ström saknats.

Hovrätten gick dock på kommunens linje, och avslog 55-åringens yrkande.

Bakgrunden är att mannen  hyr lägenheten i andra hand av Karlstad kommun, på ett så kallat socialt kontrakt där elen ingår i hyran. Tidningen Hem & Hyra var först att rapportera om konflikten, som började med att mannen kommit upp i elräkningar på 7 000 kronor i månaden.

Enligt kommunen hade 55-åringen manipulerat elsystemet för att få ut ökad effekt, och förbrukat mellan 1 600 och 5 200 kWh per månad. Normal årsförbrukning för en lägenhet i den här storleken ligger runt 2 000 kWh, och den lilla ettans förbrukning motsvarade den hos tre eluppvärmda villor.

Det är inte helt klart hur 55-åringen burit sig åt för att använda så mycket el. Enligt kommunen har han bland annat haft en byggfläkt i gång dygnet runt på sin inglasade balkong. Mannen själv förnekar detta, och menar att det är hans avancerade datorutrustning som drar mycket el.

”Jag är en sådan som andra kallar datanörd”, säger han till Hem & Hyra. Han framhåller också att elen ingår i hyreskontraktet, där det inte nämns något maxtak för elförbrukningen.

Läs också:
40-åring utförde elinstallation utan behörighet – döms till böter

Mannen har en lång historia av att överklaga olika myndighetsbeslut. Bara mot Karlstad kommun har han riktat hundratals överklaganden under de senaste tio åren.