Logga in

40-åring utförde elinstallation utan behörighet – döms till böter

Publicerad
27 nov 2017, 12:39

En man i Södertälje fick avslag på sin ansökan om behörighet –  men utförde en elinstallation ändå. Nu fälls han för brott mot ellagen.

En 40-årig Södertäljebo utförde en elinstallation i en fastighet i Södertälje trots att han saknar auktorisation från Elsäkerhetsverket. Därför döms han till dagsböter av  tingsrätten, rapporterar Länstidningen Södertälje.

Läs mer: Elfelen bakom domen i Västervik

Den aktuella installationen uppmärksammades av en elinspektör som gjorde en tillsyn i byggnaden. Hen kontaktade då 40-åringen som påstod att han hade behörighet för att utföra arbetet. Inspektören kontrollerade uppgiften, och kunde konstatera att den inte stämde. Mannen hade i visserligen ansökt om behörighet tidigare. Men han hade fått avslag på sin ansökan.

Mannen själv nekar till uppsåt att begå brott. Han uppger att han trodde att han hade godkänd behörighet eftersom han har en elektrikerutbildning från ett annat land och har gått en utbildning i Stockholm.

Läs mer: Höga böter för ljusbågeolyckan

Men tingsrätten skriver att Södertäljebon borde ha förstått att det fanns en risk för att han saknade tillräcklig behörighet för arbetet. En försvårande omständighet är att han inte heller försökte kontrollera saken.