Logga in

Kommun kräver bygglov för solceller – har fel färg

Publicerad
17 okt 2023, 09:49
| Uppdaterad
19 okt 2023

Sigtuna kommun hotar några villägare med vite för att de inte sökt bygglov för sina solceller. Skälet – panelerna har fel färg. ”Det har blivit en prestigesak”, säger en av villaägarna om kommunens agerande. I dag ska kommunpolitikerna ta ställning i frågan.

I Venngarn i Sigtuna kommun har flera familjer låtit installera solceller på sina hus. Nu kan de tvingas ta ner solpanelerna från taken, det skriver tidningen Mitti

– Vi kollade vad som gällde ordentligt innan och det här var en bygglovsbefriad installation. Jag ringde till och med kommunen och fick till svar att det inte behövdes bygglov, det säger en av villaägarna, Andreas Harnebring, till tidningen.

Kommunen hotar villaägarna med vite om de inte monterar ned sina solceller eftersom den  anser att installationen saknar bygglov. I en skrivelse till de boende påtalar kommunen vad problemet är – solcellerna har fel färg.  

Läs också:
Småskalig vindkraft: ”Kommunen sa nej direkt”

Läs också:
Regeringen stoppar Per-Oves solceller

Kommunen anser att de svarta solcellerna avsevärt påverkar byggnadernas yttre utseende genom att solcellspanelerna negativt påverkar byggnadernas konstnärliga värden och den arkitektoniska gestaltningen i området. 

Bygg- och miljöförvaltningen tolkar det som att taken på villorna måste vara röda. Men villaägarna gör en annan bedömning eftersom det i detaljplanen står att fasaden ska bestå av röd panel. Taken på husen nämns överhuvudtaget inte.

– Det är bara en av flera punkter som kommunen lutar sig mot. Vi har bemött och besvarat var och en av dem utifrån det som faktiskt står i detaljplanen och plan- och bygglagen. När det första huset fick avslag på bygglovsansökan och allt det här drog i gång med tillsynsärenden har det här blivit en prestigesak för dem att upprätthålla sin heder, säger Andreas Harnebring till tidningen Mitti. 

Läs också:
6 konkreta råd till solcellsköparen

Kommunförvaltningen har informerat de boende om att den står fast vid sitt beslut. Men kommunpolitikerna har inte satt ner foten i frågan. I dag den 17 oktober ska den politiska majoriteten i kommunen ta ställning om en gemensam linje i frågan på bygg- och miljönämndens möte. 

I veckan blev de berörda familjerna informerade vid ett möte med representanter för förvaltningen i Sigtuna kommun det skrev Mitti om här. Beskedet de fick var att kommunens beslut låg fast. Vid mötet deltog också bygg- och miljönämndens ordförande Mats Weibull (M) och vice ordförande, Gill Brodin (C), men de har inte velat föregå det politiska beslutet som alltså ska fattas i dag.