Logga in

”99 procent av marknaden vill ha vita dosor”

Publicerad
28 nov 2023, 05:30
| Uppdaterad
27 nov 2023

Kopplingsdosan i återvunnen plast går bara att göra grå eller svart, men sparar 34 liter vatten per tillverkad dosa. Måste kopplingsdosor ens vara vita? ”90 procent sitter ovanför ett undertak.”

ABB:s klassiska AP9-dosa mäter 90 mm i sida och är kvadratisk. På Elmässan i Kista i oktober visade företaget upp nyheten AP45, hälften så bred och tillverkad av återvunnen plast. Dosan nominerades till Bästa elnyhet, men vann inte publikomröstningen.

Läs också:
Skruvfri dragavlastning blev Bästa Elnyhet 2019

Läs också:
Fånga felen som jordfelsbrytaren missar

Dosan kommer bara i grått och svart och för en del installatörer är det inte önskvärda färger.

– Hela marknaden använder till 99,9 procent vita dosor, säger Patrik Näsman, produktansvarig för strömbrytare, vägguttag och dosor på ABB. 

Problemet med vita dosor är att de inte går att tillverka av återvunnen plast, bara av så kallad jungfruplast. De nya dosorna tillverkas av plast som samlats in från felproducerade plastprodukter som blöjor och packplast. Plasten mals ner till pellets och blir råmaterial till nya kopplingsdosor.

– 90 procent av dosorna sitter ändå ovanför ett undertak, eller i en industrilokal där färgen verkligen inte spelar någon roll, säger Patrik Näsman. 

AP45 har tagits fram efter att marknaden efterfrågat en mindre kopplingsdosa.

– AP9 är ibland lite för stor och klumpig för att få plats i alla applikationer. Om det till exempel bara är två kablar som ska skarvas ihop kan den vara onödigt stor. Därför har vi tagit fram en hälften så stor modell. 

Den nya halvstora dosan har 12 ingångar. Exakt hur många installationskablar som får plats beror på, men inte 12 samtidigt. 

Vinnare av utmärkelsen 2023:
Elektroskutt blev Bästa elnyhet

– Behovet på marknaden styrs av att allt blir mindre och mindre. Lyktstolpar blir smalare, spotlights i taken blir mindre. Då vill man också ha ett mindre kopplingsutrymme, säger Patrik Näsman.

Utöver måtten är det lite som skiljer dosan från AP9. AP45 har samma plats för dragavlastning och stripsplatser på sidorna för bundband. Däremot fästs locket inte med skruv utan snäpps fast.