Logga in

”Fasdimring är inte optimalt för led”

Publicerad
22 aug 2022, 08:20

De dimrade led-spottarna går inte att släcka, eller blinkar oförklarligt. Vad beror det på och vad kan man göra åt saken? Så här säger några experter.

Moderna led-spottar har låg last, vilket är bra ur energisynpunkt. Men det kan skapa bekymmer när ljuskällorna ska dimras. De blinkar eller går inte att släcka. Går det att åtgärda? Här är tipsen från några branschexperter:

“Fasdimring är inte optimalt för led… Överväg ett modernare sätt att styra din belysning, så slipper du problem med blinkande lampor…”

Fredrik Winqvist, expert programmering/styrning hos Light Bureau

Mer om dimring och led:
Vad fick ljuskällan att plötsligt lysa upp?

Läs också:
”Husets el kan påverkas när en komplex last som en värmepump drar i gång”

1. Problem: Led-spotten vill inte slockna.

Vissa dimrar fungerar med en viss minilast, exempelvis två watt. Samtidigt drar många led-spottar endast 1,2 watt. Då orkar inte spänningen driva dimringen och led-spotten fortsätter att lysa. Befintliga dimrar som tidigare hanterade halogenlampor kan starta vid 20 watt och är inte anpassade till led.

Lösning: Sätt in led-spottar med högre effekt eller flera spottar. Om man vill eller måste använda en äldre dimmer till led behöver man komplettera med en bottenlast eller lastkompenseringsmodul. Finns hos välsorterade elgrossister.

Patrik Hedlund

– För fem år sedan var det här problemet större, och jag tycker inte det är lika vanligt längre. Kanske beror det på att last numera finns inbyggd i fler drivdon, säger Patrik Hedlund, serviceelektriker hos Bravida.

2. Problem: Led-ljuskällan som ersatt en halogen-spot blinkar.

Lösning: Sätt in en bottenlast mellan tändtråden och nollan. Samt se punkt 1.

3. Problem: För låg last för att fungera med en viss dimmer.

Lösning: Välj ett styrsystem som inte har någon nedre begränsning i effekt för lamporna, till exempel Plejd, Casambi, Z-wave, Zigbee eller KNX. Andra system, exempelvis Wiser, kan behöva kompletteras med en bottenlast.

Fredrik Winqvist

– Fasdimring är inte optimalt för led, vilket kan skapa tidigare nämnda problem. Överväg ett modernare sätt att styra din belysning, så slipper du problem med blinkande lampor. På köpet får du andra fördelar – som möjligheten att styra ljuset med din telefon, säger Fredrik Winqvist, expert på programmering/styrning hos Light Bureau.

Mer om belysningsstyrning:
”Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop”

4. Mer att tänka på:

Det är bra att kolla om donet är anpassat för att primärdimras samt vilken typ av dimmer som accepteras. Ska det vara bakkants- eller framkantsdimring? (på engelska kallat trailing eller leading edge dim).

Om det är led med konstantström och drivdonen är centralt placerade kan det vara en fördel att använda tvinnad kabel, som RQ 2×1. Då kan magnetfälten ta ut varandra. Annars finns risk för störningar/blinkning.

Ytterligare fakta om led och flimmer finns bland annat hos belysningsbranschen.se