Logga in

KNX-vurmaren: ”Plejd är för mig en ren nödlösning”

Publicerad
24 maj 2022, 05:30

Kenneth Kilheims ”Villa Basic” var en paketlösning med KNX som i sitt grundutförande inte blev dyrare för kunden än den standardinstallation som normalt följer med husköpet. Detta berättade vi om i Elinstallatören nr 5:2016. Hur har det gått för Kenneth?

 Ditt upplägg gav möjlighet till merförsäljning och det var det som var moroten för dig själv – berätta:

– Jag visar kunden något hus jag redan installerat med ”Villa Basic” och demonstrerar vilka ytterligare möjligheter tekniken erbjuder, som golvvärmestyrning, dimring av ljus med scenarier, snygga touch-displayer och sådant. Det brukar leda till att de vill ha motsvarande i det egna huset.

Läs den första artikeln om Kenneth Kilheims koncept:
Kenneth tycker KNX är lätt

Behövs verkligen smarta hem?
”Det ­smarta ­huset ­slutade nästan med skilsmässa”

När vi sågs för sex år sedan hade du gjort fem villor med det här upplägget. Håller du på med det än idag?

– Visst gör jag det. Jag har väl gjort ett 20-tal nya hus sedan vi sågs, de flesta faktiskt i fjällvärlden – i Storhogna och Vemdalen, till exempel. Det har visat sig vara lättare att sälja på Stockholmare den smarta tekniken än norrländska barnfamiljer som ska bygga sitt första hus och har lite mindre klirr i kassan.

Vad är det kunderna främst vill ha?

– Många hyr ut sina fjällstugor till andra och husen har nästan alltid bredband indraget via fiber. Så då talar jag om för dem hur enkelt det är att hemifrån kolla att hyresgästerna dragit ner värmen, släckt all belysning och så. En funktion med ”Villa Basic” som verkligen går hem hos kunden och som jag kan ta rätt bra betalt för.

”Eftersom jag hunnit bli 58 år nu så uppskattar jag den här typen av jobb – de är inte så slitsamma för kroppen. KNX-installationer är fysiskt lättare än att dra vanlig kabel, sätta kabel-stegar och sådant.”

Gör du andra KNX-jobb än Villa Basic?

–  Som liten firma – jag kör helt själv numera – så är jag ju inget hot mot de lite större installatörerna. Därför är det flera som ber mig hjälpa till med projektering och programmering av KNX-lösningar. Det är kul jobb och ganska enkelt när man väl lärt sig. Eftersom jag hunnit bli 58 år nu så uppskattar jag den här typen av jobb – de är inte så slitsamma för kroppen. KNX-installationer är fysiskt lättare än att dra vanlig kabel, sätta kabel-stegar och sådant.

Läs också:
KNX-förespråkaren: ”Ingen tror att alla konsumenter vill ha marknadens billigaste”

Men Plejd då?

– För mig är det en ren nödlösning. Varför ska man bara styra belysningen? Jag tycker skolor som lär ut den typen av lösningar istället för KNX gör branschen en otjänst. Alla kan visserligen inte leva på KNX-installationer, men det vore synd om det var andra än elinstallatörer som tog hand om installationsarbetena kring fastighetsautomation. 

Lars-Göran Hedin     

Läs också:
Han installerade 3 000 Plejd-produkter förra året