Logga in

KNX-förespråkaren: ”Ingen tror att alla konsumenter vill ha marknadens billigaste”

Publicerad
20 feb 2018, 08:10

Rexels Martin Cederström håller inte med om att KNX skulle vara dyrt. Han menar att samma gäller för KNX som med klockor och bilar. Bara konsumenten kan avgöra vad som är dyrt.

ISO-standarden KNX fyller 28 år till hösten. Runt 420 leverantörer tillverkar tusentals olika komponenter som följer standarden: sensorer, aktorer, systemkomponenter och en massa andra prylar. Alla funkar ihop och kan kommunicera med varandra via twis-ted pair-kabel, radiovågor eller ip/ethernet.

ELSTUDION: Plejd eller KNX – vad väljer du när smarta hemmet äntligen lyfter?

Allt kan styras i samma gränssnitt, och användaren slipper att hålla reda på en mängd appar eller fjärrkontroller. De här installationerna görs inte av glada amatörer och hemmahackare. Här behövs en behörig elinstallatör.

Del 2 i denna artikelserie: Han installerade 3 000 Plejd-produkter förra året

Enligt KNX Sweden har försäljningen de senaste åren ökat med mer än 10 procent per år, betydligt mer än elmarknaden som helhet. Fler och fler installatörer behärskar tekniken, och det finns numera runt 1 000 certifierade användare i landet.

Del 1 i denna artikelserie: Här utmanar vi elektrikerna – fixar smart belysning själva

Martin Cederström.Störst genomslag har tekniken fått i kommersiella fastigheter, som kontor, sjukhus och skolor. När det gäller hem förknippas KNX fortfarande främst med dyra och påkostade villor. 

– Du får en riktigt snygg och bra lösning. I arkitektritade hus med stora krav på design och komfort väljer nio av tio KNX, säger Martin Cederström, marknads- och affärsutvecklingschef på grossisten Rexel, som har en rad KNX-produkter i sortimentet.

– I arkitektritade hus med stora krav på design och komfort väljer nio av tio KNX.

Martin Cederström, marknads- och affärsutvecklingschef på grossisten Rexel

Elinstallatören har de senaste åren gjort flera reportage i villor som kvalar in i den kategorin. Ett exempel är familjen Nilssons hem utanför Göteborg, som är självförsörjande på el med hjälp av bränsleceller. All teknik i 15-miljoner kronorsvillan styrs och övervakas via KNX: från solskyddsgardinerna som styrs med hjälp av en väderstation till sängens vibrationslarm som aktiveras vid brand eller inbrott. Armaturerna styrs via inte mindre än 42 KNX-dimrar.

Läs också: Vätgasmannen Hans-Olof skippar Ikea och kör KNX

Ett annat exempel är familjen Krokströms arkitektritade villa i Örby utanför Skene, som förutom en smart planlösning fick KNX-styrning av belysning, värme och larm. 

Kenneth Kilheim.Även en del småhustillverkare väljer KNX för nyproduktion. En elinstallatör som har haft framgång i den nischen är Kenneth Kilheimi Östersund, som säljer in KNX-paket till villor utan att kunden behöver betala mer än för en standardinstallation. Han får visserligen lägga ut lite mer på materialet, men får en kortare installationstid. Sedan kan han få nya uppdrag i form av tilläggsbeställningar.

KNX har annars rykte om sig att vara dyrt och komplicerat att installera. Den bilden är både orättvis och felaktig, tycker Martin Cederström på Rexel. Visst kan en kund välja att hosta upp 200 000 kronor för att få en installation med extra-allt och tryckknappar med Swarovskikristaller. Den som väljer en enklare basinstallation till sitt nybygge kan komma undan med 15 000 kronor.

– Du kan betala lika mycket för ett kylskåp. Är det dyrt? Det kan bara kunden avgöra. Ingen tror att alla konsumenter vill ha marknadens billigaste bilar, musikanläggningar eller klockor. Detsamma gäller smarta hem-produkter, säger Martin Cederström.

Morgonfikat hotat när kunderna kan handla elmateriel dygnet runt

– Du kan betala lika mycket för ett kylskåp. Är det dyrt? Det kan bara kunden avgöra. Ingen tror att alla konsumenter vill ha marknadens billigaste bilar, musikanläggningar eller klockor. Detsamma gäller smarta hem-produkter.

Martin Cederström

Rikard Nilsson.Rikard Nilsson på KNX Sweden lyfter fram att det härom året kom en enklare programvara som gör det möjligt att driftsätta installationen från en surfplatta eller smart telefon. Där kan villaägaren ändra inställningar i efterhand om så önskas. Numera finns det även KNX-kurser och programvara som är gratis.

Nyproducerade villor i all ära. Men de flesta bor i äldre lägenheter, radhus och villor. Här finns de konsumenter som Ikea, Apple, Google och Clas Ohlson vänder sig till med lättanvända lösningar för det smarta hemmet. Men det är ingenting som oroar Martin Cederström.

Smart lösning räddar likströmsbron från rost

– Tvärtom. Det kan bli en jättemarknad för installatörerna. Alla konsumenter klarar inte att sätta upp plug&play-produkter själva. De saknar kanske verktyg, stegar eller tid och då behöver de hjälp av en installatör, säger han.

– Alla konsumenter klarar inte att sätta upp plug&play-produkter själva. De saknar kanske verktyg, stegar eller tid och då behöver de hjälp av en installatör.

Rikard Nilsson ser också fördelar med alla nya smarta hem-spelare, Ikea såväl som uppstickare som Plejd.

– Att gemene man får upp ögonen för hemautomation är bara bra. När konsumenterna sedan vill styra allt från ljus och värme till kaffekokare och markiser i samma gränssnitt så finns KNX, säger han.

Mer hemautomation: Så mycket drar Plejd in på Schneiders kärleksaffär

Martin Cederström och Rikard Nilsson är ense om att installatörerna behöver bli bättre på att sälja in smarta hem-lösningar. Att snacka standarder och buss-protokoll är sällan ett vinnande koncept. Ett smartare drag är att prata om bekvämlighet, trygghet och säkerhet. Och fråga vilka funktioner kunden vill ha. Kanske ett mysläge för belysningen? Eller att kunna släcka allt ljus i hela huset vid läggdags?

– Välj sedan den teknik som passar bäst för kundens önskemål. Det kan vara Nest, Plejd, KNX eller något annat, säger Martin Cederström.

Del 1 i serien: Här utmanar vi elektrikerna – fixar smart belysning själv

Del 2 i serien: Han installerade 3000 Plejd-produkter förra året