Logga in

Han installerade 3 000 Plejd-produkter förra året

Publicerad
20 feb 2018, 08:11
| Uppdaterad
8 sep 2021

”Vi elinstallatörer måste stärka vår kunskap, annars kan andra aktörer enkelt köra om oss.” I den förra artikeln i den här serien testar vi Ikeas gör-det-själv-lösning. Nils Dahl har också testat hemmafixar-prylar, men den teknik som han är mest nöjd med kräver auktorisation.

Solen skiner på vinterhala vägar när elinstallatören Nils Dahl möter upp på Malmö Airport. Han är vd för Total El i Malmö, som länge har installerat smarta hem-produkter från en rad leverantörer. Från plugin-prylar till KNX-system. Nu ser han en snabb framväxt av produkter som gör det möjligt att styra alla möjliga funktioner från en app.

Läs också:
Här utmanar vi elektrikerna – fixar smart belysning själva

Läs också:
”Plejd bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”

– Vad menar du förresten med ”smarta hem”? frågar han under bilfärden över Skåneslätten mot hans hem utanför Trelleborg. 

Sedan ger han sin egen definition: Ett smart hem har lösningar som gör det enklare att leva och är bra för miljön. Som att belysningen släcks när den inte fyller någon funktion. Sådana lösningar finns det gott om i hans egen 80-talsvilla, som har blivit något av en testplattform. Alla befintliga elinstallationer finns kvar, men de har steg för steg kompletterats med nya smarta hem-prylar.

– Vi elinstallatörer måste stärka vår kunskap, annars kan andra aktörer enkelt köra om oss. Och jag vill testa produkterna och veta att de funkar i mitt eget hem innan jag föreslår en installation. Nöjda kunder kommer tillbaka, konstaterar han.

Jag vill testa produkterna och veta att de funkar i mitt eget hem innan jag föreslår en installation.

Elinstallatören Nils Dahl

Väl framme vid ytterdörren behövs ingen nyckel. Yale-låset känner igen Nils bricka, och en röst meddelar att larmet är avaktiverat. Samtidigt tänds utvalda lampor inne i huset. 

– Det ger en väldigt välkomnande känsla. Kom in så tittar vi runt, säger han.

Husesynen bjuder på en kavalkad av fiffiga lösningar. Flera rum har närvarodetektorer från Schneider som tänder och släcker belysning och fläktar. Uttagspuckar från Malmbergs och Nexa gör det möjligt att fjärr- eller timerstyra såväl insektsfångare som olika belysningar. I ett uttag i arbetsrummet döljer sig en plug-in från G-homa under skrivbordsskivan. Via en app sätter den på en liten värmeplatta för kaffekoppen. Här och var sitter övervakningskameror från EnGenius och Samsung, totalt sju stycken.

En annan smart lösning ger säker förvaring av alkohol, något som kan kännas tryggt när tonårsbarn tar hem kompisar. I vitrinskåpet i vardagsrummet skymtar några flaskor bakom glaset, och Nils kan öppna skåpdörren eftersom låset kommunicerar med hans mobil. Men skåpet förblir låst när varken Nils eller hans fru är hemma.

De plug-in-uttag som finns i villan skulle kunna monteras även av icke-elektriker. Men den smart-teknik som Nils är mest nöjd med kräver auktorisation. Bakom strömbrytare, kopplingsdosor och i elcentralen sitter dimrar från det svenska uppstickarföretaget Plejd. De kommunicerar med varandra i ett mesh-nätverk och styr både inne- och utebelysning. Ytterligare en Plejdprodukt slår på och av en motorvärmare.

En annan smart lösning ger säker förvaring av alkohol, något som kan kännas tryggt när tonårsbarn tar hem kompisar.

Elinstallatören Nils Dahl

– Plejd är lätt att integrera i en befintlig elanläggning för att få massor av smarta funktioner. Nu saknar jag bara en gateway som gör möjligt att styra prylarna utanför hemmet också. Den ska komma i vår, säger Nils Dahl.

Hemma i villan sköter han styrningen i en app. Där har han skapat runt femton olika scenarier som exempelvis ”städning” och ”helgkväll”. Annars styrs mycket automatiskt vid olika klockslag. För några av funktionerna anpassas klockslagen dessutom efter årstiden med hjälp av en astrourfunktion. 

På vardagar släcks många armaturer exempelvis klockan 8:00 när hela  familjen har lämnat huset, något Plejd-puckarna håller koll på. Tavel- och uppfartsbelysningen tänds och släcks också på bestämda tidpunkter, medan taklampan i sovrummet kan ge så kallat ”wake up-light”. Samtidigt kan all belysning rattas med de gamla strömbrytarna, precis som förr.

– Jag spar tusenlappar på elräkningen tack vare närvarosensorer och styrning. Vår tonårsdotter glömmer kategoriskt att släcka efter sig, hur mycket vi än påminner henne, säger Nils.

Vi slår oss ner med varsin kaffekopp i det inglasade uterummet där blomsterbelysningen styrs med hjälp av Plejd-dimmerns astro-ur. Här råder sommarkänsla, trots minusgrader utomhus. I en av stolarna ligger katten Skatten och gonar. Även han är för övrigt smart utrustad med en liten bricka i halsbandet. Den låser upp kattluckan, medan grannkatterna stängs ute.

Jag spar tusenlappar på elräkningen tack vare närvarosensorer och styrning. Vår tonårsdotter glömmer kategoriskt att släcka efter sig, hur mycket vi än påminner henne.

Total El installerade och levererade bortemot 3 000 Plejd-produkter i fjol. Nils räknar med lika många i år. Minst. Han berättar att en smart dimmer eller brytare med astro-ur kostar runt 700 kronor exklusive installationskostnad.

– Det gör att vi kan erbjuda tekniken även till konsumenter med liten plånbok, säger han plockar upp en blå puck från bordet.

Känner du dig hotad av aktörer som, liksom Ikea, erbjuder allt vassare och billigare gör-det-självprylar?

 – Nej, sådana produkter kan visserligen vara jättebra om du snabbt och enkelt vill styra en enda funktion. Men när du vill ta nästa steg behöver du något som är dolt och sammankopplat, och du vill slippa orimligt många appar och lösenord. Då behövs en installatör, säger han.

Fastighetsautomationssystemet KNX då – där slipper man också en massa appar?

– Visst finns det massor med bra KNX-produkter, men den stora massan av mina kunder skulle aldrig välja det. Som jag ser det finns den stora potentialen i lösningar som vanliga dödliga har råd med. 

Hur ska elinstallatörer agera för att inte missa smarta-hemtåget?

– Många elektriker är oerhört konservativa när gäller att anamma nya produkter. Men elinstallatörer som vill behålla kunderna måste lära sig mer om den nya tekniken, säger Nils Dahl.

Frågor och svar

Vad är Plejd?

System för hemautomation och smart belysningsstyrning. Styrningen sköts via en app. Det går att skapa många olika scenarier som exempelvis ”städning” och ”helgkväll”. Mycket styrs automatiskt vid olika klockslag. För några av funktionerna anpassas klockslagen dessutom efter årstiden med hjälp av en astrourfunktion.

Var kan Plejd användas?

Hittills har Plejdprodukterna kunnat styras via Bluetooth när man befinner sig i hemmet. Nu kan du styra ditt smarta hem var du än befinner dig i världen, om det finns internet. Det blir som att ha det smarta hemmet på fickan. Du kan tända och släcka lampor, sätta på värmen när du är på väg till sommarstugan eller släppa in någon genom dörren till exempel.

Vad är ett smart hem?

Ett smart hem har lösningar som gör det enklare att leva och är bra för miljön. Som att belysningen släcks när den inte fyller någon funktion.