Logga in

”Det ­smarta ­huset ­slutade nästan med skilsmässa”

Publicerad
24 maj 2022, 07:45
| Uppdaterad
25 maj 2022

Det smarta hemmet verkar skönt i teorin. Slippa tända och släcka 20 myslampor varje dag … Men är inte strömbrytaren ändå det mest tillfredsställande i praktiken?

Nyårsdagen 2022 kl. 06:27. Hunden tar noll hänsyn till att gårdagen var livad och kräver sin frukost i vanlig tid. Det är kolsvart ute och inne. Vi har sovit över i min vän Karins funkislägenhet från 1930-talet i Stockholm. När Karin flyttade in förra sommaren drabbades hon nästan omedelbart av eldramatik. 

Läs storyn om Karins eldrama:
”Det märkliga var att elen funkade bra så länge det var felkopplat”

Han gillar inte Plejd
KNX-vurmaren: ”Plejd är för mig en ren nödlösning”

Karin fick på en fredag hjälp av en elektriker att installera el till en diskmaskin i köket samt några nya eluttag och bänkbelysning. Men när Karin kom hem från en resa på lördagen hade jordfelsbrytaren och huvudsäkringen i källaren löst ut. För att göra en lång historia kort slutade elhärvan bland annat med att Karin fick Plejd installerat i hela lägenheten.

Jag har läst och redigerat många texter om Plejd. Men aldrig använt det i praktiken. Förrän då på nyårsdagen i år, där i det dunkla köket, när jag famlade längs väggarna i jakt efter ”lampknappen”. Då minns jag Karins stolta min när hon höll upp den portabla strömbrytaren vid nyårsmiddagen och dimrade ner belysningen till allas förtjusning. Sedan skröt hon om att hon ju nu kan tända i köket – från sovrummet. Till allas förtjusning.

”Strävan efter bekvämlighet ger oss ändå obekväma besvär. Trots detta vill jag ändå uppmana er läsare att satsa på smarta hem, för många kunder vill ha det ’smart’.”

Men var tusan ÄR strömbrytarhelvetet NU? Jycken gnäller stressande och till slut hittar jag det jag söker bakom en blomkruka i fönstret. Tack och lov inte i Karins sovrum. Varde ljus.

Vad är det egentligen för fel på en vanlig hederlig ”lampknapp” på väggen? En kollega konstaterade under en smarta hem-diskussion när jag började på tidningen att strömbrytarfunktionen ändå är genial. På/av. Så tillfredsställande. 

Jag har testat andra system, som Ikeas Trådfri, och kämpat med mobilen för att tända/släcka/dimra/byta färg. Medan lampknappen roat betraktat mig från väggen.

Strävan efter bekvämlighet ger oss ändå obekväma besvär. Trots detta vill jag ändå uppmana er läsare att satsa på smarta hem, för många kunder vill ha det ”smart”. 

Och ja, som vän av automation förnumstigt vill konstatera, finns en massa fiffigt smart jag inte nämner här. Men jag kan också berätta för vän av automation om en annan av mina kompisar. Hennes automationsingenjör till man kodade radhusets belysning smart med en raspberry pi-dator, vilket nästan slutade med skilsmässa. Min kamrat ville ju bara kunna komma hem och tända lampan i hallen – inte i mobilen, inte på någon panel på väggen.

Mer saker som kan gå fel i gamla hus:
Boost på induktionsspisen: ”Hela lägenheten blev utan ström”

En kille jag intervjuade en gång, som jobbade som säljare på Bauhaus, berättade att han fått frågan ”Blir den där lampan mycket mörk när man släcker den?” av en kund. En fråga många skrattade gott åt. Men nu sitter skrattet där i vrångstrupen när man svettas med sin Trådfri-app i mobilen och lampan blir gul, gulare, svag, svagare. Men inte mörk.