Logga in

3D-utskrivna stumpsamlare: ”De fungerar underbart”

Publicerad
13 dec 2021, 15:15
| Uppdaterad
16 nov 2022

När elektrikern Mathias Hultmans stumpsamlare gick sönder var det hopplöst att hitta en ny att köpa. Men hans rop på hjälp i en Facebook-grupp hörsammades. Plötsligt fick han en ny i brevlådan. Vem är den räddande ängeln som tillverkar stumpsamlare?

Stumpsamlaren på elektrikern Mathias Hultmans avisoleringstång hade gått sönder. De små plaststumparna som skalades från kablarna spriddes i stället ut över golvet och krävde städning.

Mathias Hultman hittade ingen ny stumpsamlare att köpa och publicerade ett rop på hjälp i Facebook-gruppen Inget elfel, men… ”Nån som har en liggandes eller vet var jag kan få tag på en? Har letat som en idiot”.

Gammal, trasig stumpsamlare t v och ny 3D-utskriven t h. Foto Mathias Hultman

“Det är ju fantastiskt att man kan printa ut en liten grej som gör så stor praktisk nytta”

Håkan Bylund, prototyputvecklare

Mer tips:
Kolla in sex fiffiga prylar elektrikern fixar i 3D-skrivaren

Skalning är viktig:
Enda felet var 5 millimeter för kort skalning

Räddning lät inte vänta på sig. Bara ett par dagar senare svarade en deltagare i tråden ”Jag kan hjälpa dig”. Svaret kom från Håkan Bylund i Karlstad som har en 3D-skrivare hemma.

– Den är väldigt smidig och går att använda till många olika smågrejer. Utskriften av en stumpsamlare tog 12 minuter, säger Håkan Bylund som arbetar som prototyputvecklare på företaget Makers.

Den gamla stumpsamlaren. Foto Mathias Hultman

För att tillverka stumpsamlarna utgick han från bilder som han fått av Mathias Hultman. På bilderna låg den gamla stumpsamlaren bredvid en linjal, som visade måtten. Bilderna var tagna från tre håll, så att alla mått syntes.

– Sedan lade jag in bilderna i min dator och skapade en ritning med ett CAD-program, berättar Håkan Bylund.

3D-modellen av stumpsamlaren skapades med programvaran Autodesk Fusion360 som är gratis för privatpersoner och småföretag. Programmet innehåller standardmodeller för många olika former, så att ingen egen programmering behövs.

– Det är väldigt praktiskt. Lär man sig hantera det finns oändliga möjligheter, säger Håkan Bylund.

När 3D-modellen var klar skickade han den till skrivarens program som styrde utskriften av stumpsamlaren. Standarplasten som användes var den mer flexibla/mjuka varianten TPU-plast. Materialkostnaden blev cirka tio kronor per stumpsamlare.

– Håkan har nu printat ut fyra stycken till mig och de fungerar underbart! De levererades också i en fin, specialgjord förvaringslåda, säger Mathias Hultman som tycker att stumpsamlare är viktiga då de underlättar städningen av arbetsplatsen.

Utöver hans stumpsamlare skapade, och sålde, Håkan Bylund ytterligare ett tiotal åt andra personer som hört av sig efter Facebook-diskussionen. Det visade sig att modellen passade några olika standardtänger.

– Det är ju fantastiskt att man kan printa ut en liten grej som gör så stor praktisk nytta, säger Håkan Bylund.

Läs också:
Klart elektrikern ska ha en 3D-skrivare

Han tror att det här arbetssättet kommer att bli vanligare framöver, eftersom 3D-skrivare har gått ner i pris under senare tid. Det går i dag att få en av hyfsad kvalitet för cirka 2 000 kronor.

På hans arbetsplats har tekniken lett till stora tidsbesparingar vid prototyptillverkningen. Han har också skrivit ut färdiga prylar åt företag och privatpersoner – allt från trumpedaler till elektronikkomponenter och delar för pappersmaskiner.