Logga in

Känner du Ernst Kuhlo?

Publicerad
18 nov 2022, 05:30

I elektricitetens barndom drogs alla ledningar utvändigt och synligt. Till en början i separata trådar, som ibland var tvinnade och fästa i väggarna med isolerande små porslinsknoppar. Sådana ”knoppledningar” kan än i dag ses i gamla hus. Det där gillade inte Ernst Kuhlo.

Ernst Kuhlo

Det där gillade inte den pommerske elingenjören Ernst Kuhlo. Han var chef för elverket i Stettin, som han själv grundat. Han uppfann en kabel som samlade fler ledare i ett skyddande hölje. Någon gång runt 1905 fick han patent på sin Kuhlokabel. Den hade ytterhölje i metall, ofta bly som var lätt att böja och forma i krökarna.

Läs också: Atombomben gav oss dimmern
Atomvapen bakom mysljus

Svensk klassiker

Kuloledningen var en riktig svensk klassiker. Konstruktionsmässigt var den uppbyggd av en metallmantel och däri placerades grundisolerade ledningar omgivna av ett fyllnadsmaterial som saknade elektriska egenskaper. Metallmanteln var inte utförd för skyddsjordning och fick inte heller användas som sådan. Äldre kulokabel fyller därför inte moderna krav på dubbla skyddsbarriärer. 

Kulo i modern tappning – EKRK.

Estetiskt sett har modern kulo, EKRK, samma egenskaper som den ursprungliga kulon. Den är avsedd för utanpåliggande montage och får därför inte täckas av lister eller liknande. Till skillnad från Ernst Kuhlos skapelse är manteln hos EKRK skyddsjordad, med en genomgående biledare som vanligtvis jordas vid elcentralen och ansluts till skyddsledaren i efterföljande dosor innan i ändpunkten.

Inte säker

Genom åren har det inträffat många olyckor som följd av att metallhöljet blivit spänningsförande när fel uppstått på ledarisoleringen. Det är anledningen till att den gamla typen av kulokabel ersatts av modernare varianter med ytterhölje av isolerande PVC och där innanför en aluminiumfolie. Kombinationen gör också denna moderna kulokabel stel, formbar och samtidigt slitstark. 

Måste inte alltid skyddsjordas

När en installation i en äldre anläggning utan jordade eluttag ska utökas med hjälp av modern kulokabel behöver elektrikern inte ansluta kabelns biledare till jord. Det gäller i torra rum i bostäder med isolerande golv. Men för att kunna utnyttja kabeln vid framtida ombyggnader är det ändå en god idé att isolera biledaren i kabelns båda ändar.