Logga in

Så funkar Enequi-tekniken

Publicerad
24 jan 2022, 11:37

QuiPower, Enequis lösning för att hantera effekttoppar, bygger på modul­tänkande. En sammanbyggd styrenhet och batteribank – Qui Power Storage, QPS – är kärnan i anläggningen.

Quipower-appen. Foto: Daniel Roos
Quipower-appen. Foto: Daniel Roos

Quipower-appen styr det hela

Programvaran kallar Enequi för EMS, Energy Management System. EMS är spindeln i Qui Power-nätet och ser hela tiden till att optimera utnyttjandet av alla de ingående systemkomponenterna. EMS finns som webbgränssnitt,
som pekskärm på QPS-en, och som app till mobil.

Enequi är med och konkurrerar om teknik som minskar effektbristen:
”Det finns ­ingen motsvarande produkt på marknaden”

Och det är Ferroamp också
”I ett par extremfall har vi kunnat gå ner från 63 till 16 ampere”

Industri-plc:er stommen i styrenheten

Off-gridlösning.

Styrenheten är uppbyggd av industri-PLC:er och andra standardkomponenter. De finns med olika batterikonfigurationer, från 5 kWh ända upp till 700 kWh för riktigt stora fastigheter.

Off-grid

I en separat kapsling sitter Enequis Off-grid lösning.

Bara att ansluta elbil och solpanel

Styrenheten har en inbyggd tvåvägs inverter som gör den lämplig för ­anslutning också av solpaneler och för att styra ­laddning för elbilar. Enequi har lösningar både för att ladda direkt från QPS och för att ladda via extern laddare.

”QuiPower Node ser helt enkelt till att inte flera effektslukande ­aktiviteter sker samtidigt i fastigheten – som tvätt, diskning, billaddning och annat.”

QuiPower Node.
QuiPower Node.

Puck kommunicerar

QuiPower Node, som kommer i höst, är det som gör Enequis lösning särskilt innovativ när det gäller att hantera effektuttagen i en fastighet. Noden är egentligen en liten puck som monteras i standard apparatdosor och som kommunicerar med andra noder eller med styrenheten via ett öppet kommunikationsprotokoll – i det här fallet Bluetooth 5 Mesh.

Ser till att energislukare inte körs samtidigt

Qui Power Node mäter ­effekten kontinuerligt och ­kommunicerar med andra ­noder för att uppnå bättre balans i effektuttagen. Den ser helt enkelt till att inte flera effektslukande aktiviteter sker samtidigt i fastigheten – som tvätt, diskning, billaddning och annat.

Inblick i det konkurrerande systemet
Så funkar Ferroamptekniken