Logga in

Hur klamrar du din QLO?

Publicerad
23 apr 2024, 09:46

Modern QLO-kabel kan dras på olika sätt. Vilka verktyg är bäst att använda, och vilka klamrar ska man undvika? Så här säger några elektriker i farten.

Text

Magnus Nilsson, Elektrolund

Magnus Nilsson

– Vår ambition är att man ska göra en installation hos kund på samma sätt som du själv skulle vilja ha den. Därför är kvalitet det viktigaste. Vi använder Klemmi klammer eller Letti om det ska vara lite finare. Man önskar att det fanns ett multiverktyg som kanske funkat för båda, men det är ju olika i det här fallet. Vi använder aldrig TT-klammers, det är för sådana som har bråttom dit och bråttom hem. 

Läs också:
Fem råd för att sätta synlig kabel som ”klammerkungen”

Läs också:
”27,3 centimeter betraktas som magiskt av många kuloveteraner”

Andrea Van Sand, VanSand Electronics

Andrea Van Sand

– Jag rullar alltid ut kabeln, för att få en spikrak installation, och är noga med avståndet på alla klamrar (brukar använda hammaren som måttstock). Använder EKRK-kabel från Draka och gärna APK-klammer.

Filip Snäll, Snäll Elektriska

Filip Snäll

– Jag brukar köpa från Draka eller Nexans, men det jag framförallt föredrar att använda är kablar som är på trumma i en låda, för att kablarna ska komma ut raka och fina. Drar du ut kabeln ur en ring blir den skruvad och du får själv försöka få den rak och snygg. I övrigt använder jag både Letti (när jag kör längs en list) och TKK (om jag inte kan luta kabeln mot något) när jag klamrar. Jag tycker att du får ett bättre resultat om du köper lite dyrare prylar. Annars försöker jag klamra utifrån cc20. Har jag en sträcka på två meter brukar jag dela det med 20 för att veta ungefär hur många som får plats.

Läs också:
Vilket smarta hem-system gillar du mest?