Logga in

Kolla in sex fiffiga prylar elektrikern fixar i 3D-skrivaren

Publicerad
21 nov 2018, 10:02

Så lätt skriver du ut mätdon till nya lamputtagen, DCL. Och fem andra praktiska prylar för elektriker.

Den 1 april nästa år träder nya regler för installation av taklampor i kraft. Därefter ska endast den nya sortens lamputtag, DCL (devices for connection of luminaires) användas vid nyinstallation.

Men på Facebookgruppen Inget elfel, men… berättar elinstallatörer om ett problem: de får inte in sina spänningsprovare i de nya uttagen. Hålen är för små.

Det problemet löser Daniel Carnegård, yrkeslärare på Brinellgymnasiet i Nässjö, med en 3D-skrivare. Vid Elinstallatörens besök visar upp en hel samling utskrivna mätdon som eleverna använder för kontroll före drifttagning och andra typer av mätningar efter avlutad installation.

– En sån här kan du inte köpa på marknaden än, säger han och plockar upp ett mätdon för det nya lamputtaget DCL.

Han skriver även ut mätdon avsedda för vanliga Schukouttag. Sådana finns att köpa sedan länge, men Daniel Carnegård tillverkar dem hellre själv.

– Det är en kostnadsfråga. Att skriva ut donet går på 50 kronor istället för någon tusenlapp i handeln. Dessutom vill vi ha alla donen i samma stil, säger han.

Det är endast donens gula ytterhöljen som har tillverkats i skrivaren. Inuti höljena finns inköpta kontaktstycken med isolermaterial som skyddar användaren.

– Vi tullar aldrig på säkerheten, säger Daniel Carnegård, som både är auktoriserad elinstallatör och legitimerad gymnasielärare.

Brinellgymnasiet är en pionjärskola på 3D-området och köpte sin första skrivare redan för 15 år sedan. Här kan du läsa mer om hur skolan använder 3D-tekniken.