Logga in

”Många grymma elektriker föredrar återfjädrande tänger”

Publicerad
17 okt 2022, 06:30
| Uppdaterad
16 nov 2022

Behövs återfjädrande tänger? Bland elektriker går åsikterna isär. En yrkeslärare som tränar framtidens elektriker använder inga återfjädrande tänger på utbildningen.

”Återfjädrande kabelsax som gör att tången öppnar sig av sig själv…” Så inleds reklamen för en ny kabeltångmodell – CCS-22 som är en återfjädrande variant av den så kallade blåtången.

Men är tången något för elektriker? ”Det känns ju som att de löst ett problem som inte fanns…” kommenterar trådskaparen som lagt upp annonsen om blåtången i Facebook-gruppen Fluxio. Åsikterna går isär.

“Avgörandet för om man är proffs eller inte sitter i slutresultatet. Jag personligen väljer en vanlig kabelsax typ CC-22, men vet att många grymma elektriker föredrar återfjädrande tänger.”

Daniel Carnegård, lärare Brinellgymnasiet

Mer om verktyg:
Så håller de koll på verktygen med hjälp av QR-koder

Viktigt hantverk:
Enda felet var 5 millimeter för kort skalning

”Jag gör allt med den – klipper, skalar och dessutom funkar den fint att klippa i plast med, som kanaler med mera” skriver en elektriker. Andra är mer skeptiska.

– Kortfattat är den lilla spärren för krånglig, tången flyger upp i fickan och fastnar å bråkar. Ser inte syftet med fjäderfunktionen alls faktiskt. Man tappar känslan för hur hårt man nyper. Det är så enkelt att bara ha ett par fingrar på insidan skakeln på en vanlig tång. För mig blir den bara besvärlig, säger Micke Kardeby i Sundsvall.

Att åsikterna om verktyg går isär är helt naturligt, menar Daniel Carnegård som är lärare på Brinellgymnasiet i Nässjö.

Daniel Carnegård

– Vi gillar olika helt enkelt. Vad gäller tänger har det varit ganska utbrett bland installationselektriker att använda kabelsax av CC-22-modell. När jag började som elektriker användes Skalmaster av många – en tång som är just återfjädrande. Så tiderna förändras och även åsikterna om verktyg i allmänhet, säger han.

I Fluxio föreslås att den återfjädrande blåtången kanske främst är bra för hemmapulare som är ovana vid att använda kabelsax. Men det håller inte Daniel Carnegård med om.

– Avgörandet för om man är proffs eller inte sitter i slutresultatet. Jag personligen väljer en vanlig kabelsax typ CC-22, men vet att många grymma elektriker föredrar återfjädrande tänger. I min verktygsväska finns en uppsjö av tänger till olika saker. Elektrikeryrket är lite av en materialsport och man behöver mycket verktyg i sin arsenal, säger Daniel Carnegård.

Hur hjälper du som yrkeslärare eleverna att få rätta handlaget?

– Det handlar mycket om mängdträning och åter mängdträning, och tips på vägen hur man kan tänka och hålla. Vi har inga återfjädrande kabelsaxar på utbildningen, för under lärprocessen behöver man träna rätt handlag med en så basic tång som möjligt. Kan man skala bra och snabbt med en vanlig kabelsax klarar man en återfjädrande också, säger han.

Mer att lära:
9 sätt att fästa slang på enkelgips

Flera kommentatorer i Fluxio berättar att de använder olika modeller av Knipex – vissa återfjädrande och andra inte. ”Kan absolut tänka mig att prova nya tången om den vid låst läge fortfarande går att skala enkelisolerade ledare med. Det går med knipexen och uppskattas” skriver en kommentator.

Det verkar alltså finnas behov av återfjädrande tänger, även bland proffs.

– Såklart de behövs. Det finns även tänger där du kan ställa dimensioner för ledaren du ska skala. De fyller också sin funktion. Kanske inte för den vanliga serviceelektrikern, men sitter du vid ett apparatskåp och enbart ska skala 0,75 så är den guld värd, säger Daniel Carnegård.