Logga in

Hmm, hur fixar vi dold kabeldragning här…

Publicerad
1 nov 2021, 08:20

En ny scen 80 meter under markytan gav elektrikerna huvudbry. Strålkastarna skulle högt upp i taket utan lift. Och kablarna fick inte synas i bergrummet.

Våren 2017 klättrade vi ner i Äventyrsgruvan utanför Borlänge tillsammans med Daniel Karlsson. Han jobbar på Belo Elektriska, som då gjorde elinstallationer i det underjordiska turistmålet. Vi ringde upp och ställde fyra frågor.

Läs hela reportaget här:
I gruvan ska elinstallationerna vara skitiga

Läs också:
Är det ok att spackla in kabeln?

Daniel Karlsson.

Vad hände sen?

–  Äventyrsgruvan har byggt en stor scen i ett bergrum 80 meter under markytan, och det var väldigt speciella förutsättningar för oss som gjorde elinstallationerna. Att montera stora strålkastare 25 meter upp i taket var exempelvis spännande. Någon lift gick inte att köra in, och vi fick i stället klättra upp och bulta oss ut meter för meter i sidled uppe i taket och sedan fira upp strålkastarna, säger Daniel Karlsson, som på sin fritid är verksamhetschef för Äventyrsgruvan.

Fler utmaningar?

–  Det är viktigt att få rätt stämning och känsla i gruvan så all kabeldragning måste vara dold, och det är lite svårt i berg. Vi fick borra flera meter hål i berget som vi drog kablaget i.

Ni beskriver scengolvet som ett av världens häftigaste. Vad är det som är så speciellt?

–   Rummet är helt omgivet av berg, takhöjden är 25 meter och akustiken är fantastisk för vissa typer av musik. Och längst ner i bergrummet finns en underjordisk kristallklar sjö som är belyst. Vi hann ha en invigning med Loreen den 14 mars ifjol, precis när coronan drog igång. Sen blev elva stora evenemang avbokade, säger Daniel Karlsson.

Vad händer nu?

–  Vi har gjort digitala shower. Guiderna kan med en enda knapptryckning starta olika shower med ljud, ljus och facklor som aktiveras elektroniskt. Nu ska vi prioritera ett kamerasystem eftersom gruvan har fyra-fem inbrott per år. Vi har visserligen installerat ett larmsystem tidigare, och vi griper alla som bryter sig in. Men bevisbördan är hög – om vi inte har personerna på film kan de neka trots att vi tar dem på bar gärning, säger Daniel och tillägger:

Arn-fall:
Bilade av okänd elkabel – och kunden krävde ersättning

–  Dessutom är det en säkerhetsfråga. 90 procent av dem som bryter sig in är trevliga ungdomar som bara är nyfikna. Men de är inte särskilt smarta och går ner utan hjälm med mobiltelefon som ficklampa. De förstår inte att när mobilbatteriet är slut då blir det mörkt, och i värsta fall kan man ramla ner och dö. Därför är det viktigt att kameran räknar exakt hur många som går ner så att vi kan vara säkra på att alla kommer upp igen.