Logga in

Varför får man inte använda QLO i badrum?

Publicerad
24 apr 2024, 08:26

En av elektrikern Tommy Sjöbergs favoritkablar är QLO – men han undrar varför den inte får användas i badrum: ”Kabeln egentligen är bättre skyddad än till exempel EXQ då den har metallmantel”. Vi frågar tillverkaren Prysmian Groups produktchef Carl-Johan Rentner.

I en artikel där Tommy Sjöberg listar sina favoritkablar funderar han kring QLO: ”Av någon anledning får man inte använda den i badrum, trots att kabeln egentligen är bättre skyddad än till exempel EXQ då den har metallmantel, jag har pratat med tillverkaren vid mässor, men inte fått något svar.” 

här är artikeln med Tommy Sjöberg
Experten listar favoritkablarna: ”Finns ingen bättre”

Mer artiklar där produktchefer uttalar sig – här om en Hagerplint
”Tappar du nollan får du 400 V genom vissa produkter”

Vi tar kontakt med Carl-Johan Rentner som är produktchef på Prysmian Group som tillverkar QLO under varumärket Draka.

– Det har att göra med att aluminiumbandet som finns i kabeln ej ansluts till jord samt att manteln är tunnare än övrig installationskabel. Manteln i sig står emot fukt lika bra som annan kabel, men eftersom den är tunnare är risken för mekaniska skador större. Detta i kombination med att den har ett metalliskt hölje som inte är anslutet till jord gör att det inte är tillåtet att installera QLO i fuktig miljö eller i mark.

Han anser också att det är värt att i sammanhanget nämna att QLO är godkänd att dra genom vägg i max 30 cm. 

– Anledningen till att man inte får dra kabeln i vägg eller i rör är att den helt enkelt inte är konstruerad för dragkraften som uppstår vid dessa installationssätt. 

mer om kablar
Quiz: Hur står det till med din kabelkunskap?

För i vägg eller i rör har tillverkaren i stället EXQ eller EQLQ. QLO är ett bra alternativ när man vill ha en kabel som är enkel att forma och som blir snygg på väggar och lister, tycker Carl-Johan Rentner.