Logga in

”Det bekymrar oss att samma sak hände i juni”

Publicerad
25 nov 2021, 09:30

Ett strömavbrott lamslog södra Stockholm torsdag eftermiddag i förra veckan. Elinstallatören har pratat med Ellevio om de bakomliggande orsakerna.

Eftermiddagen 18 november drabbades södra Stockholm av ett omfattande strömavbrott under cirka 1,5 timme. Till att börja med försvann elen från 48 000 kunder. Trafikljus slocknade, tunnelbanan stod still och även regionala tåg samt Tvärbanan påverkades med trafikkaos till följd. Dagen därpå blev det svart igen, vid lunchtid på fredagen, i Bromma väster om Stockholm.

 “Utan säkerhetssystemen kan skadorna bli mycket värre, som att hela ställverket brinner upp, och då kan det ta veckor eller månader att reparera i stället för ett par timmar”

Jesper Liveröd, Ellevio

Hjälp vid strömavbrott:
Här är tekniken som ger villaägaren ödrift

Läs också:
7 sätt att fixa el efter strömavbrottet – har du koll på alla?

Enligt elnätbolaget Ellevio har de två händelserna inget samband, utan handlar om olika tekniska problem. Strömavbrottet på torsdagen berodde på att en ljusbågsvakt löst ut i ställverket i Liljeholmen. Ljusbågsvakten utlöstes då en spänningstransformator gick sönder och slog gnistor.

Jesper Liveröd

– Det bekymrar oss att samma sak hände i juni, alltså två gånger samma år, och vi trodde att felet i Liljeholmen var åtgärdat. Så vi ska gå till botten med det här nu i vår tekniska utredning, säger Jesper Liveröd, presschef hos Ellevio.

Ljusbågsvakter styrs av optiska sensorer och är alltså känsliga för ljus. Om det uppstår en ljusbåge slår ljusbågsvakten ifrån ställverket blixtsnabbt. Det sker för att minimera skadorna i ställverket.

– Utan säkerhetssystemen kan skadorna bli mycket värre, som att hela ställverket brinner upp, och då kan det ta veckor eller månader att reparera i stället för ett par timmar, säger Jesper Liveröd.

Exakt varför spänningstransformatorn gick sönder får utredningen visa, men det kan ha att göra med ställverkets ålder. I ett pressmeddelande säger Ellevios elnätschef i Stockholm, Kenneth Johansson: ”Det vi vet är att ställverket i Liljeholmen är byggt under slutet av 1960-talet, och vi har en tid velat bygga ett nytt…”

– Anläggningen är över 50 år gammal och har börjat nå sin tekniska livslängd. För att undvika ytterligare problem vill vi bygga ett nytt ställverk. Men det är en komplex och tidskrävande process i en storstad där det finns många olika intressen att ta hänsyn till, exempelvis bygget av bostäder, säger Jesper Liveröd.

I en tråd på Twitter kommenterar Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin händelsen så här: ”Det första som mjuknar i ett gammalt ställverk är i regel spänningstransformatorerna. Så, …det kommer nog att bli fler mörka eftermiddagar.”

Ellevio meddelar att de med största sannolikhet kommer att byta ut samtliga spänningstransformatorer i Liljeholmens ställverk, för att gardera sig mot att samma sak händer igen.

Transformatorstationen i Bromma är å andra sidan nybyggd, med bara ett par år på nacken. Ändå drabbades 28 000 kunder, inklusive ett bryggeri, av strömavbrottet under fredagen då ett reläskydd slog ifrån strömmen i stationen.

Grundorsaken var att en kabel skadats vid ett grävarbete. Om reläskyddet fungerar som tänkt ska dock bara den felande kabeln slås ifrån. Nu kopplades samtliga kablar bort. Varför det blev så är också under utredning.

– Lyckligtvis kunde vi åtgärda det felet snabbare, så strömavbrottet varade bara en dryg halvtimme. Men med tanke på att det är en ganska nybyggd, tekniskt avancerad station borde sådant här inte hända, säger Jesper Liveröd.

Mer om strömavbrott:
”Om det varit kallare i Stockholm förra vintern hade det blivit svart i staden”

Elinstallatören har tidigare skrivit om kapacitetsbristen i Stockholms elnät. Det ska dock inte ha påverkat de här händelserna.