Logga in

Träffade 10 kV-kabel med spett – på 30 cm djup

Publicerad
3 okt 2022, 08:41

Sannolikheten att träffa en spänningssatt högspänningskabel med järnspett är låg. Ändå inträffade inte bara en –  utan två –  nästan identiska olyckor i våras.

En man i Halland skulle byta stängselstolpe i en hästhage i mars i år. När han körde spettet i marken slog eldflammor upp ur jorden och han kastades bakåt. Det visade sig att spettet hade träffat en spänningssatt 10 kV-kabel på cirka 30 cm djup, något Norra Halland tidigare har rapporterat om.

Läs också:
Fem tester som ger rätt diagnos efter elolyckan

Ingvar Svensson. Foto: Elsäkerhetsverket.

Elinspektör Ingvar Svensson på Elsäkerhetsverket, som utredde ärendet, hade aldrig hört talas om något liknande. Men senare under våren inträffade en nästan identisk elolycka, som han också blev involverad i.

Den här gången var det en man på Tjörn som skulle sätta upp en stolpe till en postlåda och hade oturen att sätta spettet i en högspänningskabel som låg alltför ytligt i marken.

– Det är väldigt osannolikt att någon råkar slå ett järnspett i en 10 kV-kabel och en ödets ironi att det inträffar två gånger mer eller mindre samtidigt. Men som tur är kom ingen till skada vid de här båda händelserna vad vi känner till, säger Ingvar Svensson till Elinstallatören.

Han berättar att högspänningskablarna borde ha legat på minst 55 cm djup. Varför de låg grundare är oklart, men på ena platsen kan ett vägdike ha rensats. Andra tänkbara förklaringar till att kablar hamnar för högt kan vara tjäle eller att marken har plöjts, harvats eller bearbetats på annat sätt. En decimeter ovanför en markförlagd starkströmskabel ska det ligga en gul plastremsa, detta för att en person som börjar gräva ska få en varning. Men den remsan syns inte när man drämmer ett spett i backen.

Det är nätägarens ansvar att säkerställa att deras kablar ligger tillräckligt djupt, och i de här båda fallen tillhörde kablarna Ellevio. Bolaget har efter händelserna grävt ner kablarna djupare på de båda platserna och även gjort stickprov på förläggningsdjupet. Elsäkerhetsverket har avslutat ärendena.

Efter dödsolyckorna:
Hur skulle Ellevio få alla att följa instruktionerna?

Hur orolig ska man vara för att fler kablar ligger på fel djup runt om i landet?

– Det skulle förvåna mig om det inte finns fler kablar som ligger ytligare än de borde. Därför är mitt råd att inte chansa: kontakta ledningenskollen.se innan du gräver, spettar eller borrar i marken. Samtidigt är den här typen av olycka ytterst osannolik, säger Ingvar Svensson.