Logga in

Svenska batterier räddar Ferroamps kunder

Publicerad
17 jun 2021, 09:06

Många som beställt energilager och hoppats på leverans till sommaren får i stället vänta till hösten på grund av stoppet i Suez. Men några av Ferroamps kunder har tur, eftersom företaget delvis använder svenska batterier från tillverkare i Gävle.

Containerfartyget Ever Givens grundstötning i Suezkanalen i slutet av mars har lett till kraftiga förseningar bland annat av battericeller för energilagring. Mellan 10 och 20 av företaget Ferroamps kunder finns bland de som får vänta, främst villaägare och bostadsrättsföreningar.

”…Värst blir det för alla modiga kunder som beställde system för energilagring redan i slutet av förra året, och som nu riskerar att bli återbetalningsskyldiga av stadsbidraget.”

Charlotte Eisner, Ferroamp

Fler orsaker till förseningar:
Coronaviruset driver fler att handla elmaterial på nätet

Många transporter till sjöss:
Superkranarna i Stockholms nya hamn måste lyfta och släppa i synk

Totalt är det flera hundra beställare, av batterier och solpaneler från olika företag i branschen, som får sina leveranser i september/oktober i stället för april/maj. Det visar en rundringning som Charlotte Eisner, kommersiell chef (Chief Commercial Officer) på Ferroamp, har gjort.

Charlotte Eisner, Ferroamp

– Vi är ändå ett av de minst drabbade företagen. Mycket tack vare att vi har en hel del närproducerade produkter, exempelvis batterier från Gävleföretaget Nilar och energihuben som tillverkas i Spånga och jämtländska Gäddede, säger hon.

Charlotte Eisner förutspår en boom i höst när leveranserna kommer fram. Då får installatörerna mycket att göra, hos alla som väntat på system för lagring av egenproducerad el.

– Största problemen med förseningen är inte för oss som företag, eftersom de flesta beställningarna är förbetalda. Värst blir det för alla modiga kunder som beställde system för energilagring redan i slutet av förra året, och som nu riskerar att bli återbetalningsskyldiga av stadsbidraget, säger Charlotte Eisner.

Hon riktar en vädjan till regeringen om att förlänga kravet på genomförd installation till slutet av året. Det som gäller nu är att den som fått bidrag för energilager måste ha installerat det senast sista juni. Annars blir man återbetalningsskyldig till staten.

Kolla alternativen:
Elmaterial på second hand? Jajamän

– Leveranserna kommer troligen att stabiliseras i augusti, men de hinner inte fram före 30 juni. Tyvärr är det inte heller så enkelt som att bara byta komponenter när ett system väl är beställt, säger Charlotte Eisner.

Hon har nyligen fått svar på en skrivelse till regering om frågan. Där står att förlängning av kravet på genomförd installation kan bli möjlig. Men inga beslut är ännu fattade.