Logga in

Nexans vd: I vissa länder är det redan kabelbrist

Publicerad
24 jun 2021, 08:50

Råvarubristen slår hårt mot Nexans svenska fabrik. Det leder till dyrare kablar – och i värsta fall en bristsituation.

Nexans tillverkar fler än 3 000 olika typer av kablar i Grimsås i Västergötland. Men många råvaror som behövs i fabriken har blivit bristvaror på världsmarknaden, och priserna ökar snabbt.  Vi ställer åtta frågor till Lars Josefsson, vd på Nexans Sweden.

Läs också:
Chockhöjda priser på material oroar installationsbranschen

Rusande råvarupriser:
Därför höjer Rexel sina priser 1 juli

Lars Josefsson.

Hur påverkas Nexans av materialbrist och ökande råvarupriser?

–  Vi behöver 35 – 40 000 ton material per år och började märka av bristen på råvaror i början av året. Sedan dess har priserna stigit med 15 – 40 procent, och ibland stannar en maskin i fabriken för att det saknas något material.  Det är en stor utmaning att hantera, säger Lars Josefsson.

Vilka råvaror rör det sig om?

–  Framför allt plasterna polyeten, som är basen för halogenfri installationskabel, och pvc som används i kablar för bilindustrin. Vi börjar också få signaler om brist på koppar- och aluminium.

Hur hanterar ni situationen?

–  Våra kunder har inte drabbats av några förseningar hittills – alla som installerar har fått sina kablar i tid. Men det pågår ett febrilt arbete bakom kulisserna. Vi kan exempelvis ställa om produktionen snabbt när en maskin stannar för att något material saknas. Om vi vet att en ny materialleverans kommer närmaste dygnet låter vi maskinen stå still. Men om vi inser att materialet kan dröja bortemot en vecka börjar vi istället att tillverka en annan produkt som vi har alla ingredienser till. Det innebär att vi måste flytta runt personal, och det har varit en extra utmaning med tanke på covidrestriktionerna.

Har era kablar blivit dyrare för installatörerna?

–  Vi har genomfört prishöjningar 2 – 3 gånger under våren för att kompensera för kostnadshöjningen på material. Sedan är det en tröghet i marknaden innan en prisökning slår igenom hela kedjan från materialleverantörer till tillverkare, grossister, installatörer och slutkunder, säger Lars Josefsson.

Hur mycket har ni höjt priserna?

– Det kan jag inte berätta av konkurrensskäl.  

Kan det bli brist på kablar i höst?

–  Absolut, det är inte omöjligt. I vissa länder är det redan kabelbrist, som i Nordamerika, Frankrike och Tyskland. Vi har en tät dialog med elgrossisterna om hur läget utvecklas. Vårt lager räcker 4–5 veckor, och tillsammans med grossisternas egna lager utgör det installatörernas säkerhetslager.

Ser du någon ände på råvarubristen?

– Än så länge ser jag inga tecken på förbättring, det är samma kaotiska situation. Men jag hoppas och tror att läget har stabiliserat sig och att råvaruleverantörerna har fått upp sin kapacitet framemot slutet av tredje kvartalet eller under fjärde kvartalet. Hur prisläget utvecklas är svårare att uttala sig om.

Vi besöker Nexans kabelfabrik
Kabelchefen: ”Den här kabeln har revolutionerat branschen”

Vad beror råvarubristen på?

– Det finns fler faktorer. Jag tror att den starkaste är att plasttillverkarna drog ner produktionen när covid kom, och många stora tillverkare passade på att starta underhållsarbeten i fabrikerna. När återhämtningen efter covid sedan tog fart blev det kapacitetsbrist. Det blev inte bättre av att Texas, där många raffinaderier finns, fick vinter och elproblem. En annan orsak är egentligen lite dum: Minns du hur toapappret plötsligt förvann från hyllorna förra våren? Samma sak sker nu när tillverkarna köper lite extra plast om de får chansen, säger Lars Josefsson.