Logga in

Förvaltarens plan efter Nilar-konkursen

Publicerad
11 dec 2023, 11:00
| Uppdaterad
4 jun 2024

Batteritillverkaren Nilar med 100 anställda i Gävle och Täby ansökte om konkurs den 1 december. Vad händer med den nya batteritekniken Reox? Och hur blir det med ansvaret för problembatterierna i Ferroamp-systemen?

Alla Nilars anställda på batterifabriken i Gävle och kontoret i Täby, sammanlagt cirka 100 personer, sägs upp i och med konkursen. De har arbetsplikt en månad från konkursbeslutet, enligt konkursförvaltaren hos Fylgia.

”Vi uppmanar alla som har fordringsanspråk på Nilar att höra av sig till oss, så att vi får veta vilka krav som finns.”

Tobias Gårderyd, advokat Fylgia

Mer om Nilars batteri:
”Min installatör var vansinnig”

Läs också:
”Vi litar på batteriet, men…”

– Målet är att hålla i gång verksamheten tills vi hittar en köpare av hela bolaget. Förhoppningsvis kan en lösning vara klar i januari, säger advokat Tobias Gårderyd hos Fylgia.

Han menar att det finns intressenter och att konkursförvaltaren kommer att ta in anbud under den närmaste tiden. Såväl svenska som utländska köpare är möjliga.

Vad som kommer att hända med den nya batteritekniken Reox, som Nilar utvecklat på senare tid, finns inget besked om i dagsläget. De nya batterierna har bland annat beställts av företaget Enequi för att byggas in i deras produkt Quipower storage hydride.

Enligt vad Elinstallatören erfar finns fortfarande många kunder som vill reklamera Nilar-batterier som varit inbyggda i till exempel Ferroamp-system.

– Ett krav i konkursen är att se över reklamationsansvar. Men det är för tidigt att säga exakt hur det blir, säger Tobias Gårderyd.

– Vi uppmanar alla som har fordringsanspråk på Nilar att höra av sig till oss, så att vi får veta vilka krav som finns, tillägger han.

1 december:
Nilar ansöker om konkurs

Läs också:
”Hela historien är bedrövligt skött”

Enligt Ferroamp går varken garantin som är utställd av Nilar eller produktansvaret över till Ferroamp.

Vad säger ni till kunder som inte vill köpa nytt batteri, utan få ett ersatt eller återbetalt?

– Avtalen mellan parterna i försäljningskedjan styr ansvarsförhållanden och alltså vem man kan ställa krav på om återbetalning eller ersättning. Vårt erbjudande om att köpa ESS-batteri till kraftigt reducerat pris förlängs nu fram till sommaren, säger Peter Söderberg, pressansvarig hos Ferroamp.