Logga in

Coronaviruset driver fler att handla elmaterial på nätet

Publicerad
17 mar 2020, 14:46

Utbrottet i Kina och Europa har lett till förseningar i leveranser och problem med logistikkedjor. Vi pratar med Malmbergs, Elektroskandia och Rexel om hur corona-situationen påverkar tillgången på elmaterial.

Kumlabaserade Malmbergs har 60 procent av sin tillverkning i Asien. Men trots att Kina stått stilla under virusutbrottet har företagets kunder inte drabbats eftersom lagren hittills har svarat mot efterfrågan. Men om Kina håller på att starta upp igen är problemen i Sverige i sin linda. 

Johan Folke.– Hittills har vi inte märkt av någon sjunkande efterfrågan även om vi flaggar för en viss osäkerhet. Vi har sett ett viss förskjutning mot webbförsäljning från butik.

Det säger Johan Folke, vd för Malmbergs, under måndagen. 

Rexel med butikskoncepten Storel och Selga har fått indikationer på att det kan bli brist på solceller och några få belysningsprodukter. Men än så länge har kunderna har fått det som de beställt. 

Ledande montören som åkte till Kina för att jobba: Elektrikern efter corona-karantänen: Nu kliar det i arbetsfingrarna

 

Håkan Hedberg.– Vi har planer och beredskap för att möta efterfrågan. Vår ordinarie distribution kommer att fungera och man kan hämta varor, få dem utkörda från butik och vi har onlinebutiker, det säger Håkan Hedberg, vd för Rexel.

Elektroskandia har under måndagen heller inte märkt av corona-krisen. 

 

Anders Nordlöw.– Fram till i fredags har vi inte sett någon synbar effekt på varken försäljning eller orderingång, det säger Anders Nordlöw, vd för Elektroskandia. 

I fråga om volym handlar bolaget mest med Europa, mycket lite varor kommer från Kina. Trots att Italien har produktion som rör branschen har leveranserna därifrån inte störts än så länge. 

– Så här långt råder ingen brist. Men om du ringer om fyra veckor kommer situationen vara annorlunda Det vore naivt att tro att vi inte kommer att påverkas, säger Anders Nordlöw.